Jäätiköiden sulamisen osuus merenpinnan nousussa supistuu puoleen, jos pysymme Pariisin sopimuksen 1,5 asteen rajassa

Laajan kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan jäätiköiden sulamisen aiheuttama merenpinnan nousu on mahdollista puolittaa tällä vuosisadalla. Tämä tapahtuisi sillä edellytyksellä, että saavutamme Pariisin sopimuksen tavoitteen rajoittaa maapallon lämpeneminen 1,5 celsiusasteeseen emmekä jatka nykyisillä päästösitoumuksilla. Grönlannin mannerjäätiköstä menetettäisiin tällöin 70 prosenttia vähemmän. Etelämantereen osuuden arviointi ei ole yhtä selvää, koska epävarmuustekijöitä on enemmän.

Merten lämpölaajenemisen lisäksi jäätiköiden sulaminen on vuodesta 1993 alkaen aiheuttanut noin puolet merenpinnan noususta. Osuuden odotetaan kasvavan sitä mukaa kun maapallo lämpenee. Nature-tiedelehdessä julkaistussa uudessa artikkelissa ‘Projected land ice contributions to twenty-first-century sea level rise’ kuvataan jäätiköiden ja Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköiden osuutta merenpinnan nousuun tämän vuosisadan aikana. Tutkimukseen osallistuu yli 80 tutkijaa 38 kansainvälisestä tutkimusryhmästä. Tulokset tulevat hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) käyttöön kuudetta arviointiraporttia varten, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Suomesta tutkimukseen ovat osallistuneet tohtori Rupert Gladstone Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta ja tohtori Thomas Zwinger CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksesta. He ovat saaneet rahoitusta Suomen Akatemialta ja käyttäneet simulaatioihin CSC:n supertietokoneita.

Lähde: Lapin yliopisto 

Author: Tuula Pohjola