Koronaviruksesta ja sen hoidosta leviää runsaasti väärää tietoa

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt monenlaista virheellistä tietoa liittyen koronavirukseen. Väärää tietoa on levitetty niin viruksen alkuperästä, kuin sen oikeanlaisesta hoidosta.

Turun yliopiston professori ja Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti, LT kertoo törmänneensä sosiaalisessa mediassa monenlaisiin koronavirusta koskeviin virheellisiin väittämiin. – Erään salaliittoteorian mukaan 5G-verkko levittäisi virusta. On myös väitetty, että virus olisi ollut ihmisten tahallisesti tuottama. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että virus ei ole ihmisten synnyttämä, vaan se on syntynyt luonnollisessa mutaatiossa, Knuuti kertoo.

Viruksen hoidosta leviää myös virheellistä tietoa. Esimerkiksi vitamiinien on väitetty tehoavan virusta vastaan. Knuuti uskoo, että virheellisten terveysväittämien takana on pelko, sekä halu löytää vakavaan ongelmaan helppo ratkaisu. – Vaikka vitamiinien liiallinen nauttiminen ei ole täysin vaaratonta, on lääkkeisiin liittyvät virheelliset väittämät kaikista vaarallisimpia, Knuuti toteaa. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut käyttävänsä klorokiinia koronaviruksen ehkäisyyn. Lääkkeen käyttö on lisääntynyt myös Suomessa. – Klorokiini on lähtökohtaisesti turvallinen lääke silloin, kun sitä käytetään malarian ehkäisyyn. Mutta jos sitä nautitaan muuten vain ilman lääkärikontrollia, riskit kasvavat, Knuuti muistuttaa. Klorokiinin vaarallisimmat sivuvaikutukset ovat sydämen rytmihäiriöt, jotka voivat pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. Klorokiinista aiheutuvat sivuvaikutukset lisääntyvät, jos sitä käytetään yhdessä muiden lääkkeiden kanssa ja jos käyttäjällä on useita sairauksia.

Koronaan kaivataan nyt kipeästi rokotetta. Knuuti arvelee kuitenkin, että kun koronarokote saadaan markkinoille, tulee se aiheuttamaan myös vastustusta. Rokotteen pelätään aiheuttavan epämieluisia sivuvaikutuksia. – Rokotevastaisuus on yksi suurimmista globaaleista terveysuhista. Rokotekriittisyys on kuitenkin eri asia kuin varsinainen vastustus. Jokainen lääkäri on rokotekriittinen, kun sillä tarkoitetaan tieteellistä kriittistä suhtautumista lääketieteellisiin hoitoihin, Knuuti täsmentää.

Knuuti kehottaa koronakriisissä luottamaan viranomaisiin. – On ollut positiivista huomata, kuinka paljon asiantuntijat ovat olleet esillä mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti tämä ilmiö jatkuu koronakriisin jälkeenkin.

Lähde: Turun yliopisto

Author: Saara Teirikko