VTT ja EIT FAN kutsuvat startupeja ruoka-alan kiihdyttämöön – Kannustimena viime vuoden erinomaiset saavutukset

Kestävän ruokajärjestelmän saavuttaminen edellyttää markkinoita mullistavia innovaatioita, ja sellaisia on tapana odottaa startupeilta. Tukeakseen lupaavia ruoka-alan startupeja eurooppalainen kiihdyttämöverkosto, EIT FAN (Food Accelerator Network) tarjoaa niille konkareiden näkemyksiä ja voimavaroja.

Yksi verkoston kuudesta kiihdyttämöstä on Helsingissä toimiva, VTT:n vetämä FAN Nordic Hub, joka järjesti viime vuonna ensimmäisen neljä kuukautta kestäneen kiihdytysohjelmansa. Haku käynnistyvään ohjelmaan on auki kaikille eurooppalaisille startupeille. Ohjelma tavoittelee erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian tiimejä. Hakemuksia otetaan vastaan 10. huhtikuuta asti, minkä jälkeen puolueeton asiantuntijaraati valitsee kymmenen tiimiä kesäkuussa alkavaan ohjelmaan. Ohjelman painopisteet ovat kestävä maatalous ja terveellinen ravinto.

Toisin kuin monet muut kiihdyttämöt, EIT FAN -verkosto tarjoaa kiihdytysohjelmansa ilmaiseksi ilman sitoumuksia, ja rahoittaa myös pilot-hankkeita. Tänä vuonna FAN Nordic Hub pyrkii kasvattamaan pilot-hankkeiden osuutta.

Viime vuonna FAN Nordic Hubin ytimessä toimivat VTT, Helsingin yliopisto sekä Valio. Seuraavaan ohjelmaan liittyy myös uusia pohjoismaisia yrityskumppaneita, kuten PINC, joka on Pauligin pääomasijoitushautomo. Mukana on myös yli 40 kansainvälistä yrityskumppania, kuten Nestlé, Danone, Buhler, Dohler ja Givaudan.

FAN Nordic Hub toivottaa tervetulleiksi yrityskumppaneiden ja startupien ohella kymmenien asiantuntijoiden joukon, joka osallistui ohjelmaan jo viime kesänä. Sijaa on myös uusille asiantuntijoille ja mentoreille niin yrityksistä kuin tutkimuslaitoksistakin.

Kiihdyttämön ensimmäinen ohjelma järjestettiin etätapaamisina lukuun ottamatta Demo Day -tapahtumaa, johon startup-tiimit kokoontuivat esittelemään liiketoimintaansa sijoittajille, kumppaneille, medialle sekä tuomareille. Myös tällä kertaa FAN Nordic Hub varautuu siirtymään joustavasti etätapaamisista fyysisiin kohtaamisiin, jos pandemiatilanne sallii. Kuuden kiihdyttämön työ huipentuu syksyllä EIT Food Expo -tapahtumaan, jossa kustakin kiihdyttämöstä valitut tiimit kisaavat parhaista innovaatioista ja rahapalkinnoista. Yksi FAN Nordic Hubin alumnien päätavoitteista oli sijoittajien houkuttelu ja on yhä. He kertovat keränneensä ohjelman jälkeen rahoitusta yhteensä yli 17 miljoonaa euroa.

Lähde: VTT 

Author: Saara Teirikko