Virtuaalitapahtumien hiilijalanjälkeä selvitettiin – Lento Eurooppaan on isompi ympäristökuormitus kuin tuhansien ihmisten virtuaalistriimi

Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisseminaarista tehdyssä hiilijalanjäljen laskennassa vertailtiin, miten tapahtuman järjestäminen virtuaalisena tai vaihtoehtoisesti fyysisenä tapahtumana vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Selvityksestä käy ilmi, että yhden ihmisen edestakainen lentomatka Etelä-Eurooppaan kuormittaa ympäristöä enemmän kuin tuhansien osallistujien virtuaalitapahtuma. Laskennan toteutti rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digiyritys Sitowise.

Ympäristöpääkaupungin avajaisseminaariin oli kutsuttu 400 henkilöä, joista 320 Suomesta ja 80 Euroopasta. Fyysisen, Lahteen suunnitellun tapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa käytiin läpi, miten tapahtuma oli tarkoitus alun perin toteuttaa. Laskelma sisälsi myös arvion osallistujien matkustamisen hiilijalanjäljestä tapahtumapaikalle Lahteen. Kun avajaisseminaari muuttui koronatilanteesta johtuen virtuaalitapahtumaksi, saatiin Google Analyticsia hyödyntäen tieto siitä, mistä päin ja millaisilta päätelaitteilta tapahtumaa oli seurattu.

Virtuaalitapahtuman hiilijalanjäljen laskennassa huomioitiin esimerkiksi käyttäjien päätelaitteiden virrankulutus, millä laitteella tapahtumaa on katsottu ja miten kauan, runkoverkon datansiirto siirretyn datan määrän mukaan sekä reitittimien ja modeemien liityntäverkon sähkönkulutus. Johtopäätöksenä oli, että yhden ihmisen edestakainen lentomatka Etelä-Euroopasta Suomeen on suurempi kuorma ympäristölle kuin virtuaalitapahtuma, johon osallistuisi jopa tuhansia ihmisiä. – On hyvä huomioida, että laskennan tulos vastaa tietynlaisen tapahtuman toteutusta, yleisöä ja otantaa sekä tiettyä kuvan laatua. Virtuaalitapahtuman hiilijalanjälkeen vaikuttaa varsin moni asia kuten striimin pituus, kuvan laatu ja maa, josta lähetystä katsotaan, sillä sähköntuotannon päästöt vaihtelevat paljon riippuen maasta, kuvailee laskennasta vastannut suunnittelija Matias Tuominen Sitowiseltä.

Lahdessa tapahtumien ympäristövaikutuksiin on tartuttu esimerkiksi ympäristöpääkaupunkivuoden tapahtumatarjonnassa. – Ympäristöpääkaupunkisäätiön järjestämässä projektirahoituskierroksessa etsittiin vastuullisesti toteutettavia tapahtumia, jotka tukevat ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 200 912 euroa yhteenä 31 erilaiselle tapahtumalle, kertoo Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmajohtaja Saara Vauramo. Ympäristöpääkaupunki on myös laatinut tapahtumille ympäristöoppaan ja järjestää kaikille avoimen vastuullisen tapahtumatuottamisen koulutuksen 19.5.2021. Koulutuksella ja tapahtumarahoituksella halutaan luoda vastuullisen tapahtumatuottamisen kulttuuria Päijät-Hämeeseen.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Sitowise on yksi ympäristöpääkaupunkivuoden virallisista yhteistyökumppaneista.

Lähde: Sitowise 

 

Author: Saara Teirikko