Vanhat rakenteet on tuhottava – kestävyystieteen suurtapahtuma Sustainability Science Days korostaa radikaalien muutosten tarvetta

Suomen suurin kestävyystieteen tapahtuma Sustainability Science Days järjestetään 18.-19. toukokuuta 2021. Konferenssin teemaksi on valittu tuho ja luovuus, koska kestävyyshaasteita ei ratkaista ilman radikaaleja muutoksia ihmisen toiminnassa ja yhteiskunnan rakenteissa. Konferenssi järjestetään kokonaan etäyhteydellä, ja sitä voi seurata suorien Zoom-videokokousten kautta. Osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi ilmoittautua 13. toukokuuta asti.

Konferenssi keskittyy erityisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin 9 (kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit) ja 11 (kestävät kaupungit ja yhteisöt). – Teeman avulla haluamme myös korostaa radikaalien muutosten välttämättömyyttä kestävyysongelmien ratkaisemiseksi. Nykyisen systeemin hienosäätö ei enää riitä, vaan vanhoja rakenteita on tuhottava, jotta voimme tehdä tilaa uusille ratkaisuille. Tähän työhön tarvitaan yhteiskunnan kaikkia toimijoita, sanoo konferenssin toinen akateeminen johtaja, professori Minna Halme Aalto-yliopistosta.

Kestävän liiketalouden professori Nancy Bocken Maastrichtin yliopistosta puhuu siitä, miten kiertotaloutta voidaan edistää kestävillä liiketoimintamalleilla ja innovaatioilla. Session muut keynote-puheet pitävät Dresdenin teknillisen yliopiston professori Marc Wolfram, Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin johtaja, professori Anne Toppinen ja kestävyystieteen päivien toinen akateeminen johtaja, professori Minna Halme.

Keynote-sessioiden lisäksi ohjelmassa on 12 erilaista sessiota, joissa käsitellään muun muassa kiertotalouden teemoja, alkuperäiskansojen oikeuksia ja oikeudenmukaista kestävyysmurrosta, ekohyvinvointivaltion mahdollisuuksia, puurakentamista, tuotannon ja kulutuksen uudelleenjärjestämistä sekä yksityisen kulutuksen muutosta, kuten yksityisautoilun ja lihan syömisen vähentämistä.

Konferenssin järjestävät Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS ja Aalto-yliopisto.

Lähde: Helsingin yliopisto 

Author: Saara Kämppi