Tutkija Timo Miettinen on Vuoden eurooppalainen 2021  ja romaniaktivisti Leif Hagert on Vuoden nuori eurooppalainen 2021

Eurooppalaisen Suomen hallitus on valinnut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja, dosentti Timo Miettisen Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi. Tunnustus jaetaan Eurooppa-päivänä 9.5.21.

Vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. myönnettävä Vuoden eurooppalainen -tunnustus annetaan henkilölle, joka luo keskustelua ja lisää tietoisuutta Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisissa ja inhimillisissä kysymyksissä. Tunnustuksen saaja edistää toiminnallaan eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian toteutumista Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Timo Miettinen on Suomen näkyvimpiä EU- ja Eurooppa-asioiden kommentaattoreita, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja monimutkaisten kokonaisuuksien kansankielistäjiä. Tutkijana Miettinen on kyennyt popularisoimaan tutkittua tietoa ja vahvistamaan sen asemaa kansalaiskeskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Timo Miettinen on eurooppalaiseen filosofiaan, aatehistoriaan ja politiikkaan erikoistunut yliopistotutkija Helsingin yliopistosta. Hän on väitellyt vuonna 2013 ja toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtajana sekä tiiminvetäjänä Suomen Akatemian rahoittamassa Eurostorie-huippuyksikössä.

Eurooppanuorten hallitus on valinnut romaniaktivisti Leif Hagertin Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi.  Eurooppanuoret palkitsee vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. vuoden nuorena eurooppalaisena henkilön, joka edistää rohkeasti eurooppalaisia arvoja ja joka ottaa aktiivisesti ja rakentavasti osaa eurooppalaiseen kansalaiskeskusteluun.

”Rakenteellisen syrjinnän vastustaminen kuuluu eurooppalaisten arvojen ytimeen. Vähemmistöjen ja erityisesti romanien oikeudet koskettavat ja puhuttavat paitsi Suomessa, myös laajemmin Euroopassa. Iloitsemme Leifin rohkeasta ja rakentavasta tavasta tehdä aktivismia, ja tahdomme tällä tunnustuksella kiittää häntä erinomaisesta ja tärkeästä työstä”, kommentoi Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala.

Leif Hagert on 32-vuotias helsinkiläinen freelancer, aktivisti ja kolumnisti. Leif harrastaa kaupunkikulttuuria ja syvällisiä keskusteluja ystäviensä kanssa. ”Olen erittäin otettu tästä huomionosoituksesta, se lämmittää mieltä ja kannustaa jatkamaan. Tämä tunnustus kertoo, että romaniasiat alkavat viimeinkin saamaan kipeästi tarvitsemaansa huomiota. Jaan tämän tunnustuksen edellisten sukupolvien ja vielä elossa olevien vanhojen romanien kanssa, jotka eivät ole saaneet tunnustusta omasta työstään ja selviämisestä haastavissa olosuhteissa. Rohkaiskoon tämä tunnustus kaikkia yhdessä nousemaan rakenteellista rasismia ja romanivastaisuutta vastaan, tehdään yhdessä Euroopasta parempi”, toteaa Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi valittu romaniaktivisti Leif Hagert.

Lähde: Eurooppalainen Suomi ry

 

Author: Tuula Pohjola