NREP:ltä uusi venture capital -yhtiö vauhdittamaan urbaania kestävää kehitystä

Pohjoismainen kiinteistösijoittaja- ja kehittäjä NREP on perustanut uuden venture capital -yhtiön. 2150-niminen yhtiö keskittyy vauhdittamaan urbaania kestävää kehitystä teknologiayrityksiin keskittyvillä rahastosijoituksillaan. 2150:n hallinnoima ensimmäinen rahasto on nyt kerännyt yli 130 miljoonaa euroa omaa pääomaa. 2150 heijastaa NREP:n pitkäaikaista sitoumusta rakennetun ympäristön kehittämiseksi kohti hiilineutraalisuutta.

2150:n sijoitusstrategiana on ratkaista merkittäviä ongelmia kaikissa rakennetun ympäristön osa-alueissa: kaupunkien suunnittelu, rakentaminen, energianlähteet sekä kaupunkilaisten eläminen, työskentely ja heidän käyttämänsä palvelut. Ensimmäisen rahaston tavoitteena on rakentaa portfolio noin 20 yrityksestä, joilla on potentiaalia kasvaa ”gigacorniksi”, eli taloudellisesti menestyväksi yritykseksi, joka voi säästää tai vähentää hiilidioksidipäästöjä gigatonnien verran. ”Etsimme skaalattavia innovaatioita kuten uusia rakennusmateriaaleja tai edistyneitä teknologioita, jonka avulla voidaan tehostaa prosesseja ja vähentää jätettä. Tärkein kriteeri on, että etsimme sijoituskohteita, joiden vastuullisuusvaikutukset voidaan mitata”, kertoo Mikkel Bülow-Lehnsby, NREP:n hallituksen puheenjohtaja.

Ensimmäinen sijoituskohde on CarbonCure Technologies, kanadalainen cleantech-yritys. Sen innovatiivisella teknologialla betoniin ruiskutetaan kierrätettyä hiilidioksidia, joka muodostaa betonia vahvistavan nanomineraalin, ja vähentää siten betonin tarvetta. Betonin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin kahdeksan prosenttia, ja CarbonCuren tavoitteena on vähentää siitä päästöjä 500 miljoonan tonnin verran vuosittain vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite vastaa 100 miljoonan auton poistamista liikenteestä joka vuosi. CarbonCuren teknologia on tällä hetkellä lähes 300 betoninvalmistajan käytössä.

Lontoossa, Kööpenhaminassa ja Berliinissä toimiva 2150 on teknologiatoimijoita yhdistävä fasilitaattori, joka ratkaisee kaupunkikehityksen suurimpia ongelmia yhteistyössä useiden alan asiantuntijoiden kanssa. 2150:n ensimmäinen rahasto on kerännyt nyt yli 130 miljoonaa euroa omaa pääomaa, ja tavoitteena on kerätä 200 miljoonaa euroa arviolta vuoden 2021 puoleen väliin mennessä tehden rahastosta Euroopan suurimman vastuullisuuspainotteisen venture capital -rahaston.

NREP:n hallituksen puheenjohtaja Mikkel Bülow-Lehnsby on johtanut 2150:n perustamistyötä ja perustajiin kuuluvat lisäksi 2150:n osakkaat Christian Hernandez, Jakob Bro ja Christian Jølck. Kestävien teknologioiden kartoittamisessa, analysoinnissa ja validoinnissa 2150:tä auttaa kokenut neuvonantajaryhmä, johon kuuluu teknologia-asiantuntijoita, tutkijoita, suunnittelijoita ja kaupunkikehityksen ammattilaisia, mm. Barack Obaman hallituksessa vastuullisuusjohtajana työskennellyt Christine Harada sekä tunnettu ekonomisti ja kaupunkitutkija Richard Florida.

Lähde: NREP Oy 

Author: Saara Teirikko