Testaa, jäljitä, eristä ja hoida

Suomen hallitus on kertonut noudattavansa hybridistrategiaa koronaviruksen torjunnassa. Toinen puoli hybridiä on rajoitustoimien purkaminen vähitellen. Toinen puoli tiivistyy sanoihin testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Tartunnan saaneet henkilöt siis pyritään tavoittamaan ja viruksen leviämistä siten hillitsemään.

Tiukkoja liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia jatkamalla epidemia olisi mahdollista likipitäen tukahduttaa, mutta silloin tautia jouduttaisiin pitämään kurissa hamaan tulevaisuuteen asti. Rajoitusten on jo tähän mennessä arvioitu tuovan muita terveyshaittoja: liikunnan harrastaminen vähenee ja hitaasti eteneviä sairauksia voi jäädä huomaamatta, henkisestä jaksamisesta ja mielenterveydestä puhumattakaan. Rajoituksia pyritään poistamaan asteittain ja muutosten vaikutuksia seuraamaan tarkoin. Näin on mahdollista myös muuttaa toimintatapoja, jos epidemia kiihtyy liikaa.

Vasta-ainetestit pyritään saamaan laajasti käyttöön. Ainakin Husin alueella testauskapasiteettia on jo epidemian alkuvaiheista alkaen lisätty tasaisesti. Testauksen rinnalla aseena on tartuntaketjujen jäljittäminen eli niiden ihmisten tavoittaminen ja määrääminen karanteeniin, jotka ovat olleet sairastuneiden kanssa tekemisissä.

Kausi-influenssaepidemiat tyypillisesti hiipuvat kesän ajaksi. Uusi koronavirus saattaa käyttäytyä samoin. Tällöin epidemia saattaa alkaa taas laajentua loppusyksyllä tai alkutalvella. Kausivaihtelua voi olla vaikea erottaa rajoitustoimien vaikutuksesta. Toimivan ja turvallisen rokotteen saamisen arvioidaan kestävän ainakin vuoden.

Lähde. STT

Author: Tuula Pohjola