Ruokaviraston virologian laboratoriot analysoivat koronavirusnäytteitä

Koronaviruksen epidemian hallinnassa on riittävä näytteiden testaus tärkeää. Ruokavirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat käynnistäneet yhteistyössä koronaviruksen COVID-19 (SARS-CoV-2) -analytiikan. Yhteistyö koskee pelkästään koronavirusnäytteiden analysointia. Ruokavirasto ei itse ota potilasnäytteitä eikä ole yhteydessä testattaviin.

Ruokaviraston virologian laboratoriot on otettu koronavirusanalytiikan käyttöön. Alkuvaiheessa laboratoriot pyrkivät analysoimaan noin 100 näytettä päivässä.  “Virusanalytiikka on normaalia Ruokaviraston virologian yksikön perustyötä. Nyt olemme tehneet alkuvalmistelut ja valjastaneet virologian yksikön huipputason laboratoriot koronavirusanalytiikkaan tukemaan terveydenhuoltoa”, sanoo ylijohtaja Janne Nieminen Ruokavirastosta.

Ruokaviraston virologian laboratoriolla on aluehallintoviraston (AVI) lupa COVID-19-testaukselle sairaanhoitoyksiköiden lähettämistä näytteistä. Testaus tehdään yhteistyössä THL:n kanssa, eikä Ruokavirasto anna ulkopuoliseille tietoa näistä testaustuloksista. Toiminnassa on huolehdittu, ettei Ruokaviraston asiakkaiden tai henkilökunnan terveys vaarannu.  ”Virologian laboratorion väelle suojautuminen on arkipäivää. Olemme laboratoriossamme tottuneet käsittelemään tarttuvien tautien näytelähetyksiä. Esimerkiksi zoonoottiset eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuvat taudit edellyttävät tarkkuutta suojautumisessa”, sanoo virologian yksikönjohtaja Tuija Gadd.

Lähde: Ruokavirasto

Author: Tuula Pohjola