Tuo lehdet, ruoho ja muut haravointijätteet HSY:n Sortti-asemille – muista erotella vieraslajikasvit

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vastaanottaa haravointijätettä kaikilla viidellä Sortti-asemalla. Myös muut puutarhan syksyiset jätteet, kuten omenat, risut ja vieraslajikasvit, saadaan hyödynnettyä oikein lajiteltuina. Jos pihallasi kasvaa vieraslajikasveja, muistathan lajitella ne erikseen leviämisen estämiseksi.

Syksyn edetessä pihat ja puutarhat täyttyvät paitsi väriloistosta, myös haravointijätteestä. Pienet määrät puista tippuneita lehtiä, ruohoa, juurakoita ja kantoja voi laittaa kiinteistön omaan biojäteastiaan tai kompostoriin, mutta suuret määrät kuuluvat Sortti-asemille. Yksi kuormallinen haravointijätettä kustantaa 5 euroa. Jos pakkaat haravointijätteet kuljetuksen ajaksi muoviin, muistathan poistaa muoviset kääreet ennen Sortti-aseman keräysastiaan lajittelemista.

Erottele omenat, risut ja vieraslajikasvit

Haravointijätteen lisäksi myös suuret kuormat omenoita, risuja ja vieraslajikasveja kuuluvat Sortti-asemille. Lajittele nämä jätelajit erilleen sekä toisistaan että haravointijätteestä, sillä niiden käsittelyprosessit ovat erilaiset. Hinta on kuitenkin kaikille puutarhan jätteille sama, 5 euroa kuormalta. Lisätietoa puutarhajätteen lajittelusta löytyy osoitteesta hsy.fi/puutarhajate.

HSY muistuttaa, että vieraslajikasvien lajittelu vaatii erityistä huomiota. Jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa, ja ne tulee hävittää haitallisina. Pienet määrät vieraslajikasveja voi laittaa kodin biojäteastiaan, tai jos sitä ei ole, sekajäteastiaan. Tuo peräkärrykuormalliset vieraslajikasveja muovipusseihin pakattuna. Sortti-asemilla ne päätyvät palavan jätteen lavan kautta hävitettäviksi. Suuret määrät, kuten talkoolavat ja kuorma-autokuormat, otetaan vastaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraskasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen.

Asioithan Sortti-asemilla vain terveenä. Suosittelemme käyttämään kasvomaskia Sortti-asemien sisätiloissa alueellisen suosituksen mukaisesti. Huolehdi lisäksi hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.

 

Lähde: HSY

Author: Tuula Pohjola