Saimannorpan kuutti kuoli kalaverkkoon – ‘Haluamme muistutttaa, että Saimaalla voi kalastaa myös norppaturvallisesti’

Eteläiseltä Saimaalta löytyi tällä viikolla kalaverkkoon kuollut kuutti. Kyseessä on ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut tapaus sen jälkeen, kun saimaannorppien suojaksi säädetty verkkokalastuskielto päättyi kesäkuun lopussa.

Metsähallituksen Luontopalvelut sai tiedon verkkoon kuolleesta kuutista maanantaina. Naaraskuutti oli kuollut muikkuverkkoon eteläisellä Saimaalla. Saimaannorpan suojaksi säädetyt verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta. Verkkokalastusrajoitukset eivät koske muikkuverkkoja.

Kyseessä oli ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut verkkokuolema tänä kesänä. Viime vuoden heinäkuussa verkkokuolemia oli enemmän, yhteensä viisi.   ”Turvallista verkkoa ei ole eikä tule”, Juha Taskinen summasi Facebook-postauksessaan.

Kalaverkkojen aiheuttama sivusaaliskuolleisuus ja ilmastonmuutos ovat saimaannorpan suurimpia uhkia. Jokavuotiset verkkokalastusrajoitukset auttavat norppia selviytymään, mutta norppaturvallisia kalaverkkoja ei valitettavasti ole olemassa.  ”Haluamme muistuttaa, että Saimaalla voi kalastaa myös norppaturvallisesti”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

”Jokainen Saimaalla liikkuva voi tehdä merkittävän teon norpan puolesta vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norpalle turvallisiin pyyntimuotoihin, kuten onkeen, uistimeen tai norppaturvalliseen katiskaan”, Luukkonen sanoo.

Voit auttaa myös jakamalla tietoa ja tämän artikkelin sosiaalisessa mediassa.

Lähde: WWF Suomi

Author: Tuula Pohjola