Hyönteishotellien Hilton kohosi Liminganlahdelle – ”Kun nuoret ja luonto löytävät toisensa, tapahtuu ihmeitä”

Oulun kaupungin nuorten työpajat suunnittelivat ja toteuttivat upean hyönteishotellin Liminganlahden luontokeskuksen pihaan. Liminganlahden luontokeskuksen pihaan nousi perjantaina uniikki hyönteishotelli.

Oulun nuorten työpajojen toteuttama kokonaisuus on luonnonsuojelullinen teko mutta myös silmänruokaa. Toisaalta, se on myös terapiaa tekijöilleen. – Luonto ja luonnonhoitotyöt ovat tulleet osaksi Oulun kaupungin nuorten työpajatoimintaa viimevuosien aikana. Taustalla on selkeä tarve. Mitä sitten oikein tapahtuu, kun nuori ja luonto löytävät toisensa? Silloin tapahtuu ihmeitä, kuten Liminganlahdella saimme todeta, intoilee työpaja-asiantuntija ja Luontoa toimintaan -hankekoordinaattori Anu Puhakka.

”HyönteisHilton” syntyi eri työpajojen yhteistyönä. Mukana toteutuksessa olivat Kädentaitopaja, Raksapaja ja Ympäristöpaja. Kuin sokerina pohjalla, Starttipaja ja Lounasravintola Makoisa taikoivat lisäksi avajaisjuhlallisuuksiin pörisevän herkulliset tarjoilut. Oulun kaupungin nuorten työpajojen asiakkaat ovat 17-29 -vuotiaita oululaisia, pääasiassa työttömiä nuoria, jotka ovat ilman työ- tai koulutuspaikkaa, tai heillä on opiskelupaikka mutta he tarvitsevat esim. tuetun työpaikan työssäoppimiseen. Yhteistyötä nuorten pajatoiminta tekee muiden Oulun kaupungin toimijoiden, alueen palvelutuottajien ja koulutuksen järjestäjien sekä työnantajien kanssa. Hyönteishotelli on merkityksellinen myös Liminganlahden asiakaspalvelun kannalta, sillä sitä tullaan hyödyntämään luonto-opastuksissa.

Pölyttäjien tärkeys on noussut viime aikoina esille, eikä suotta. Yli 70% viljelykasveista vaatii pölytyksen. Ilman pölyttäjiä ruokamme loppuisi hyvin nopeasti. Hyönteishotelleja mielellään asuttavat erakkomehiläiset ovat erittäin tehokkaita ja tärkeitä pölyttäjiä. – Mehiläisillä on hyvät aistit ja ne haistavat jopa molekyylitason eroja. Kimalaisia voisi opettaa esimerkiksi ilmaisemaan räjähteitä lentokentillä tai hometta asunnoista, kertoo käyttäytymisekologi Olli Loukola. Hän oli mukana Liminganlahden hyönteishotellin avajaisissa ja kertoi nuorille pölyttäjistä.

Lähde: Metsähallitus

 

Author: Tuula Pohjola