VTT kokosi 52 yritystä yhteistyöhön vähentämään muovien kulutusta luonnonkuitujen avulla

Muovi on erinomainen materiaali, jolla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia esimerkiksi pakkaussovelluksissa. Muovin kulutuksen on arvioitu kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Suurin haaste muovituotteilla on niiden heikko kierrätettävyys. Muovipakkauksista esimerkiksi vain 14 % kierrätetään, joten valtaosa muovista päätyy poltettavaksi tai kaatopaikoille ja valitettavasti väärin hävitettynä myös metsiin ja meriin (Ellen MacArthur -säätiö, 2017).

Kolmevuotisessa pilotointihankkeessa VTT vie yritysten kanssa kuitutuotteiden valmistusta kohti teollisen tuotannon mittakaavaa. Pilotointeja toteutetaan VTT:llä Jyväskylässä, jossa on käytettävissä muun muassa maailman ensimmäinen vaahtorainausprosessia hyödyntävä tutkimusympäristö. Pilotointikohteiksi on valittu kuitupohjaiset materiaalit, joilla voidaan korvata esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, suodattimissa, tekstiileissä, pyyhintä-, hygienia- ja rakennusmateriaaleissa käytettäviä muoveja. – Luomme projektissa uutta ymmärrystä biopohjaisista kuituverkostoista ja miten niitä räätälöimällä voimme valmistaa uudentyyppisiä, kierrätettäviä materiaaleja, jotka eivät kuormita ympäristöä, kertoo tutkimusalueen johtaja Jani Lehto VTT:ltä.

Hankkeen kehitystyön tuloksena saadaan asiantuntemusta erilaisista raaka-aineista, laitteista ja valmistusteknologioista. Kehitystyön pohjalta yritykset voivat siirtyä erilaisten ratkaisujen tuotekehitysvaiheeseen yritysvetoisissa hankkeissa. Hanke toteutetaan Keski-Suomen liiton koordinoiman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), VTT:n ja yritysten rahoituksella. Hankkeeseen osallistuu 52 yritystä Suomesta ja muualta Euroopasta.

Lähde: VTT 

Author: Saara Kämppi