Koronapassi on tärkeä osa paluussa normaaliin

Tietosuojavaltuutetun elokuun lopulla tekemä uusi tulkinta koronarokotustietojen saamisesta työpaikoilla oli onneton. Sanna Marinin (sd) hallituksen valtakunnallinen etätyösuositus päättyy tämän viikon perjantaina, mutta koronapandemia ei ole hyytymässä. Maanantaina kävi jälleen kerran selväksi, että sairaalahoidon tarve Suomessa jatkaa kasvua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan erikoissairaanhoidossa oli koronaviruksen takia 110 potilasta. Heistä 29 oli tehohoidossa.

Viikko sitten sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola totesi, että noin 50 tehohoitopaikkaa koronapotilaille on sellainen kriittinen piste, että siitä yli meneminen alkaa vaikuttaa muuta tehohoitoa vaativan hoidon antamiseen. Nyt nähty kasvu sairastavuudessa korostaa sitä, että kun yhteiskunta syystäkin yritetään avata kokonaan, kaikkien pelimerkit tilanteen hallitsemiseksi täytyy olla kunnossa.

Sitä tilanne ei kuitenkaan ole. Edelleen lähes miljoona suomalaista on rokottamattomia, mikä aiheuttaa epäselvyyttä tilanteen hallinnasta monessa työpaikassa. Viimeisin esimerkki asiasta saatiin Raumalla RMC:n telakalla, jossa on syyskuun puolivälistä tullut esille lähes 200 tartuntaa. Viime keväänä telakan tuotanto jouduttiin keskeyttämään valtavan koronaepidemian vuoksi. Ei mikään ihme, että RMC:n toimitusjohtaja vetosi poliitikkoihin koronapassin nopeasta käyttöönotosta, koska nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista rokotusten vaatimista työntekijöiltä.

Tähän pitää saada laissa muutos. Työnantajalla on nykyiseen työturvallisuuslakiin perustuva velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Osana tätä on työpaikasta ja työtehtävistä riippuen tieto työpaikan koronarokotustilanteesta. On tärkeää, että koronapassi saataisiin käyttöön viimein ensi perjantaina, kuten eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohi (kesk) totesi MTV:lle.

Rokottamattomien kohdalla lääkintäneuvos Heikki Pälve kirjoittaa (HS 11.10.), että Suomen nykyinen käytäntö mahdollistaa itsekkyyden eetoksen toteutumisen muiden kantaessa teon seuraukset.

Lähde: KL

Author: Tuula Pohjola