Kahdeksan sujuvan liikkumisen kokeilua kerryttivät kaupungille kokemusta älykkäistä liikkumisen palveluista

Keväällä päättyneessä kolmivuotisessa Perille asti -hankkeessa kokeiltiin uusia palveluja ja ratkaisuja, joilla voidaan parantaa liikkumista kaupungissa sekä hankkia kokemusta, palautetta ja liikennedataa suunnittelun tueksi. Hankkeessa etsittiin älykkäitä liikkumisratkaisuja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asukkaiden, työssäkäyvien ja matkailijoiden käyttöön. Helsingissä kokeilut tehtiin Jätkäsaaren alueella, josta on muotoutunut älyliikenteen testialusta yrityksille ja asukaskokeilijoille.

Helsingissä toteutettiin yhteensä kahdeksan älykkään liikkumisen kokeilua. Kokeilut saivat paljon innostunutta palautetta ja kehitysehdotuksia. Vuoden 2018 kokeilut oli suunnattu erityisesti matkailijoiden liikkumiseen. Tuolloin kokeiltiin ääniopastettuja pyöräreittejä, älyparkkia yhteiskäyttöautoille, “veneiden Uberia” sekä venekuljetusta Jätkäsaaresta Kauppatorille. Vuonna 2019  kokeiltiin ekologista kuormapyöräkuljetusta, yhteiskäyttöisten kuormapyörien verkostoa, jaettuja peli- ja treenikyytejä sekä turvallisuuta parantavaa älysuojatietä. Forum Virium Helsinki on toteuttanut jo useita kokeiluohjelmia ja luonut nopeiden kokeilujen mallin, jonka avulla tulevaisuuden kaupunkipalveluja on mahdollista testata matalallakin kynnyksellä. Myös pienetkin toimijat voivat osallistua.

Perille asti -hankkeen päätyttyä fiksujen liikkumisratkaisujen kokeilutoiminta jatkuu Helsingissä nyt Jätkäsaari Mobility Labissa, joka kokoaa yhteen Jätkäsaaren älykkään liikkumisen hankkeet ja asukasyhteistyön. Perille asti -hanke sai rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2019. Hankkeen toteuttivat Forum Virium Helsinki, Vantaan kaupunki, Espoo Marketing Oy, Aalto yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Demos Helsinki.

Lähde: Helsingin kaupunki 

Author: Saara Kämppi