VTT:n raportti: Liikemies Sarmasteelta tilatut hengityssuojat kaukana sairaalakäytön tasosta

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testeissä todettiin, että liikemies Onni Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet ja suu-nenäsuojukset eivät olleet lähelläkään sairaalakäyttöön vaadittua tasoa. Asia käy ilmi Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) julkistamasta testiraportista, jonka se on tilannut VTT:ltä. Huoltovarmuuskeskus ilmoitti jo viime viikon keskiviikkona, että edellisenä päivänä saapunut erä suojavarusteita ei täytä sairaalakäytön standardeja. Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön mukaan käyttää hoivayksiköissä ja kotipalveluissa.

VTT:n testeissä määritettiin hengityssuojainten ja suu-nenäsuojusten eli kirurgisten maskien suodatustehokkuus. Hengityssuojaimet luokitellaan eurooppalaisissa standardeissa kolmeen luokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3, joista viimeinen on kaikkein tehokkain. Tilattujen hengityssuojainten piti vastata suodatustehokkuudeltaan luokkaa FFP2, jonka suodatustehon tulisi olla vähintään 94 prosenttia. Sairaalakäytössä suojainten tulee olla vähintään FFP2-luokkaa.

Raportin mukaan toimitetut KN95 Truworths -hengityssuojaimet eivät kuitenkaan täytä edes alemman luokan FFP1 standardeja. Hengityssuojainten läpäisyprosentiksi todettiin testeissä 25,2 prosenttia, kun FFP1-luokassakin se saisi olla korkeintaan 20 prosenttia. Raportissa todetaan, että KN95 Truworths hengityssuojaimia voidaan harkita hyödynnettävän kirurgisia suu-nenäsuojuksia vaativissa toiminnoissa.

Tilauksessa toimitettiin myös kahdenlaisia suu-nenäsuojuksia, joista kummatkaan eivät täyttäneet vaadittuja standardeja. Face Mask Truworths -suojusten suodatustehokkuus oli noin 65,9 prosenttia ja Disposable protective mask Nidy -suojusten 90,2 prosenttia. Matalimmankin luokan suu-nenäsuojusten suodatustehokkuus tulisi olla vähintään 95 prosenttia. Raportin mukaan suu-nenäsuojuksia voidaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä.

Lähde: STT

Author: Saara Teirikko