Maskituotanto sai Globe Hopen tinkimään periaatteistaan

Kolme E:tä – Eettisyys, Ekologisuus ja Esteettisyys ovat Globe Hopen arvoja siinä missä Vastuullisuus, Vaikuttavuus ja Avoimuus. Kaikki nämä pysyvät, mutta jotain olennaista on nyt muuttunut.

Globe Hopen perustaja ja toimitusjohtaja Seija Lukkala kertoo asiasta seuraavasti:  “Vastuullisena yrityksenä haluamme olla täysin resurssein auttamassa koronakriisin hoitoa. Perinteisesti toimimme käyttämällä kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja, mutta nyt olemme ottaneet uusia, kotimaisia ja korkeaa teknologiaa edustavia, neitseellisiä materiaaleja maskinvalmistukseen”.

Nämä materiaalit ovat syntyneet yritysten Ahlström-Munksjön Oyj:n ja Suominen Oyj:n tuotekehityksen tuloksena. Valtion eri tahot sekä VTT ovat olleet kehitysprosesseissa kiinteästi mukana.  Globe Hope on tuonut ensimmäisenä markkinoille Ahlström-Munksjön Tampereella tehdystä kuitukankaasta valmistetut maskit. Kuitukangas toimitettiin ompeluun heti sen valmistuttua 21.4. ja ensimmäiset toimitukset saatiin lähtemään asiakkaille jo heti vapun jälkeen.

Kuitukangas suodattaa uutena 88.2 % partikkeleista. Kuitukankaan suodatuskyky on moninkertainen verrattuna kangasmaskeihin. Esimerkiksi puuvillakankaan suodatuskyky on n. 20 %:n luokkaa. Materiaali kestää hyvin pesuja ja tuotteen rakenne on ratkaistu niin, että sen tekniset ominaisuudet sallivat myös pesut. Maskin voi pestä vähintään 10 kertaa. Suodattavuusteho pienenee pesujen myötä, mutta säilyy monikertaisena tavalliseen kangasmaskiin verrattuna. Pesujen suodatustehon alenema on tutkittavana VTT:llä ja tarkkoja tuloksia siitä on odotettavissa toukokuun lopulla.

Tätä maskia, Maski 2.0, on toimitettu jo kuluttajille ja julkisille toimijoille kymmeniä tuhansia kappaleita muutamassa viikossa. ”Palaute asiakaskunnalta on ollut pelkästään positiivista. Maski on pehmeä, istuu miellyttävästi kasvoille ja sen läpi on helppo hengittää. Nämä argumentit toistuvat palautteissa”, summaa Lukkala. Tuote kestää hyvin laitospesuloiden infektiopesun. Pesu on edullista, sillä maski painaa vain 4 g. Kotioloissa maskin voi pestä 90 asteessa tai sen voi keittää.  Ammattivaatimukset täyttävät, Suominen Oyj:n materiaalista valmistetut maskit valmistuvat kesäkuun toimituksiin.

Tulossa on kaksi uutta tuotetta Suominen Oyj:n kuitukankaasta, joiden suodatuskyky on peräti 99.5 %. Tästä materiaalista valmistetuille tuotteille hankitaan sertifiointi kirurgiseksi suu- ja nenäsuojaimeksi sekä FFP2 tasoiseksi hengityssuojaimeksi. Käytettävyystestaukset on suoritettu ja tuotteet ovat tällä hetkellä laboratoriotesteissä Itävallassa ja Tanskassa. Sekä sertifioinnin että myyntilupien pitäisi olla kunnossa kesäkuun alussa.

Suominen Oyj:n materiaalia käytetään myös Globe Hopen maskimallissa, jossa maskin runko on suomalaisen Orneuleen trikoota ja sen sisällä on tasku vaihdettavalle suodattimelle. Tämä tuote soveltuu sekä ammatti- että kuluttajakäyttöön. Maskin runko on pestävä ja suodattimet kertakäyttöisiä.

Tuotantokapasiteetin ylösajoa ja aikataulutusta hankaloittaa vallitseva tilanne, jossa maskikäyttöön liittyviä päätöksiä odotetaan. Tuotanto kapasiteettimme on tällä hetkellä 15 000 maskia / päivä. Globe Hope pitää yllä optiota tuotannon kolminkertaistamiseen. Valmistus tapahtuu luotettavissa alihankintaverkoissa Suomessa, Virossa ja Latviassa. Lyhyet välimatkat takaavat jatkuvat nopeat toimitukset.

”Yhteistyö materiaalin valmistajien kanssa on toiminut hienosti. Meillä oli hyvä suhde molempiin yrityksiin jo entuudestaan. Virkamiesten toiminta häkellytti positiivisesti. Olemme saaneet paljon tukea byrokratian kiemuroihin, tuotteiden vaatimuksiin sekä oikeiden väylien löytämiseen. Tukea ovat antaneet niin STM, TEM, Fimea, VTT, HVK kuin TTL. Yhteiset tavoitteet kotimaisten maskien ja hengityssuojainten valmistamiseksi ovat saaneet aikaan hienoa talkoohenkeä”, iloitsee Globe Hopen Seija Lukkala.

Lähde: Globe Hope 

Author: Tuula Pohjola