Ensihoitajalle tai kioskinmyyjälle parempi turva uhkailua ja häirintää vastaan – laittomasta uhkauksesta tulossa virallisen syytteen alainen rikos

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) lähtee viemään eteenpäin maalitusta ja laitonta uhkailua paremmin torppaavaa lakia. – Suomessa ja myös muualla Euroopassa on huolestuttavasti lisääntynyt työtehtävissä olevien ihmisten häirintä ja uhkailu.

Nyt oikeusministeriö on saanut valmiiksi lakiluonnoksen, joka tulee eduskuntaan syksyllä. – Siinä esitetään, että laittomasta uhkauksesta tulisi virallisen syytteen alainen rikos, kun se kohdistuu työtehtäviään tekeviin ihmisiin. Tämä koskisi myös luottamushenkilöitä. Tällä tavalla halutaan suojella aiempaa paremmin niitä ihmisiä, joita häiritään työnsä vuoksi.

Laki on osa niin sanotun maalittamisen vastaista kamppailua.

Tuomarit, syyttäjät, asianajajat ja poliisit ovat jo aiemmin kertoneet heihin virkatehtävissä kohdistuneista uhkauksista. Heitä on turvannut muita paremmin se, että virkamiehiin kohdistuvat rikokset, kuten virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, on jo virallisen syytteen alainen rikos.

Nyt sama laajenisi muihinkin kuin virkavaltaa käyttäviin.

– Kyse voi olla vaikkapa ensihoitajasta, kioskinmyyjästä, lastensuojelun työntekijästä. Kaikki ne, joita työssään uhataan siten, että ihminen kokee elämänsä, turvallisuutensa tai omaisuutensa olevan on vaarassa.

Niin sanotusta maalittamista tehdään ministeriössä kattava selvitys. Oikeusministeri korostaa, ettei niin sanottua “maalittamislakia” ole tekeillä. Tarkoitus on parantaa olemassa olevaa lainsäädäntöä askel kerrallaan.

Oikeusministeriö haluaa myös parantaa lähestymiskieltolainsäädäntöä nykypäivän uhkien muututtua.

Lähde: Yle

 

Author: Kirsi Seppänen