Suomi, Kanada ja Alankomaat tarjoavat kiertotaloutta kestävän elvytyksen keinoksi

Koronakriisin jälkeen talouden uudistamisen yhdeksi keskeiseksi keinoksi tarvitaan kiertotalous, on kolmen maan yhteinen viesti. Sitran johdolla Suomi on yhdistänyt voimansa Kanadan ja Alankomaiden kanssa ja maat järjestävät kolme korkean tason tapahtumaa. Ne korostavat kiertotalouden roolia kestävän talouden rakentamisessa tavalla, joka auttaa torjumaan myös ilmasto- ja ympäristökriisejä.

Valtiot tarvitsevat hyvinvoinnin ja vaurauden rakentamiseen uudenlaisia työkaluja ja ratkaisuja. Niitä Sitra tarjoaa yhdessä kumppaniensa kanssa, järjestämällä kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forumin lipun alla kolme tapahtumaa:
– WCEFonline 29. ja 30. syyskuuta 2020 verkossa
– yksipäiväinen WCEF-tapahtuma 15. huhtikuuta 2021 Alankomaissa ja verkossa
– WCEF2021 13.–15. syyskuuta 2021 Torontossa Kanadassa.

Nämä kolme tapahtumaa käsittelevät edessämme olevia valintoja. Voimme joko palata kasvu-uralle virittämällä vanhaan talousmalliin pohjautuvan liiketoiminnan ylikierroksille tai hyödyntää jo alkanutta muutosta kohti kiertotaloutta, joka auttaa meitä menestymään pitkällä aikavälillä.

WCEFonline: kiertotalousratkaisuja kriisien kohtaamiseen ja niistä toipumiseen
Virtuaalinen WCEFonline-tapahtuma esittelee kiertotalouden käytännön esimerkkejä, joiden avulla voimme tarttua ainutlaatuiseen mahdollisuuteen rakentaa taloutemme entistä vahvemmaksi, vihreämmäksi ja paremmaksi. Kuudesta erillisestä tapahtumaosiosta koostuva WCEFonline antaa koko maailman kiertotalousyhteisölle mahdollisuuden osallistua keskusteluihin. WCEFonlinen tapahtumaosiot tarjoavat muun muassa yritysjohtajille ja päättäjille tulokulmia siihen, että he voivat arvioida resurssiriippuvuuteensa liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Esitettyjä avainkysymyksiä ovat muiden muassa se, miten kiertotalous auttaa kestävän ja kriiseihin sopeutuvan liiketoiminnan rakentamisessa, miksi kestävä rahoitus on avainasemassa ja mihin valtioiden on nyt keskityttävä kiertotalouden juurruttamiseksi.

Tapahtumassa puhuvat mm. YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen, Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans, Alankomaiden ympäristöministeri Stientje van Veldhoven, Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosministeri Jonathan Wilkinson ja Sitran yliasiamies Jyrki Katainen. Sitran lisäksi tapahtuman muita suomalaisia järjestäjiä ovat ulkoasiainministeriö, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtioneuvoston kanslia.

WCEF-tapahtuma Alankomaissa päättäjille
Alankomaat, joka on myös aktiivinen jäsen globaalissa kiertotalousverkosto PACE:ssa, järjestää osana maailman kiertotalousfoorumia korkean tason kokouksen, joka käsittelee kiertotalouden ja ilmaston välisiä yhteyksiä. Se auttaa valmistautumaan tuleviin kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin ja pyrkii nostamaan kiertotalouden tärkeämpään asemaan myös muissa kansainvälisissä neuvotteluissa. Tavoitteena on myös rakentaa siltoja yksityisen ja julkisen sektorin välille sekä houkutella lisää kehittyviä maita mukaan keskustelemaan kiertotalouden globaaleista hyödyistä. Tapahtuma järjestetään sekä Alankomaissa että verkossa.

WCEF2021 käsittelee kiertotaloussiirtymän kiihdyttämisen vaatimia järjestelmätason muutoksia
Vuoden merkittävin kiertotalouden suurtapahtuma maailman kiertotalousfoorumi (World Circular Economy Forum) järjestetään Kanadan Torontossa. Foorumi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikassa. WCEF2021 keskittyy aiempien tilaisuuksien pohjalta monialaisiin aiheisiin, jotka ovat keskeisiä talouden elpymisen ja kiertotalouteen siirtymisen kannalta. WCEF2021 tunnistaa keskeiset toimet ja järjestelmätason muutokset niin taloudessa kuin päätöksenteossakin, jotka vaaditaan pitkän aikavälin menestyksen edellytysten luomiseksi maailmanlaajuisesti kukoistavalle kiertotaloudelle.

Lähde: Sitra 

Author: Saara Teirikko