Muikkuja, kukkoja ja puhdasta pohjoissavolaista ruokaa – Kuopion alue sai ensimmäisenä Suomessa kansainvälisesti arvostetun gastronomiatunnustuksen

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa kansainvälisesti arvostetun Eurooppalaisen gastronomia-alueen (ERG) -tunnustuksen. Tunnustus jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle alueelle Euroopassa. Tunnustusta juhlitaan Pohjois-Savossa ja Kuopion alueella vuosina 2020–2021.

Juhlavuosien kantavana teemana on elämä luonnonrytmin mukaan. Pääosassa ovat lähiruoka, paikallinen osaaminen ja luonnosta saatavat raaka-aineet. Myöntämisen yhteydessä painotettiin maakunnan puhtaita raaka-aineita, elinvoimaista maataloutta ja edistyksellisiä ruoka- ja elintarvikealan toimijoita. “Euroopan vähemmän tunnetut alueet tarjoavat aarreaitan seikkailunhaluisille ja luoville ruokamatkaajille, jotka rakastavat uusia elämyksiä ja haluavat yllättyä ja ilahtua”, Kansainvälisen gastronomijärjestön IGCAT:n johtaja Diane Dodd painotti palkintopuheessaan.

Yhtenä perusteena myöntämiselle oli, että Pohjois-Savo on tarkasti vaalittu salaisuus, joka on nyt aika paljastaa kaikille ruokamatkailusta kiinnostuneille. Tunnuksen myötä Pohjois-Savon ja Kuopion asema gastronomisesti merkittävänä alueena vahvistuu entisestään. Eurooppalaisen gastronomia-alueen kokonaisuus toteutetaan Itä-Suomen Pro Agrian, Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, Kehitysyhtiö SawoGrown sekä Savonia-ammattikorkeakoulun hankeyhteistyönä. Mukana on tähän mennessä yli 70 yritystä, tapahtumatoimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.

Osana hanketta toteutetaan Gastromap-ruokakarttapalvelu, jonka myötä erityisesti matkailijoille suunnattu kattaus täydentyy alkutuottajien, koululaitosten, tieteen ja tutkimuksen, elintarviketuotannon, tapahtumien ja ravintoloiden ruokamatkailutuotteilla. “Iso osa matkailijoista hakee kulinaarisia elämyksiä. Tavoitteenamme on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa sekä käytänteissä, jotka edistävät vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä sekä paikallistalouden kasvua”, kertoo Itä-Suomen Pro Agrian sekä Maa- ja kotitalousnaisten Ilona Sares tiedotteessa. Gastromap avautuu yleisölle touko-kesäkuun aikana verkossa ja sen sisältöjä päivitetään säännöllisesti seuraavan kahden vuoden ajan.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola