Kysely: Korona sai monet suomalaiset ostamaan tavaraa ensimmäistä kertaa verkosta

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat saaneet aikaan selkeän muutoksen suomalaisten ostokäyttäytymisessä, todetaan tuoreessa kyselytutkimuksessa. Yhä useampi kuluttaja on alkanut tehdä ostoksia verkossa: nyt 55 prosenttia kertoo ostaneensa koronan vuoksi tuotteita, joita he eivät aikaisemmin olleet ostaneet verkkokaupoista. Tutkimukseen vastasi toukokuussa 1 051 suomalaista, jotka olivat iältään 16–64-vuotiaita. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS ja sen tilasi digitaalisen kaupan konsulttiyhtiö Columbia Road.

Kyselyyn vastanneista 73 prosenttia arvioi hankkivansa nyt ensimmäistä kertaa ostamiaan tuotteita myös jatkossa verkon kautta. Eniten verkosta tilattiin korona-aikana vaatteita ja asusteita. Vastaajista 19 prosenttia oli sellaisia, jotka tilasivat nyt vaatteita ensimmäistä kertaa verkkokaupoista. Heistä 89 prosenttia ilmoitti jatkavansa tilaamista koronan jälkeenkin. Vaatteiden verkkokaupan osuus kasvaa tutkimuksen perusteella edelleen, arvioi Columbia Roadin Suomen-liiketoimintajohtaja Eero Martela.

Verkkokaupan houkuttelevuuden lisääntyminen näkyy myös muissa tuoteryhmissä. Vastaajista 14 prosenttia teki koronan aikana ensimmäistä kertaa ruokaostoksia verkossa ja 13 prosenttia tilasi ensimmäistä kertaa ravintola-annoksia kotiin. Ravintolaruoan ja päivittäistavaroiden ensiostajien joukossa korostuivat lapsiperheet. Ravintoloiden uusista verkkokaupan asiakkaista 61 prosenttia arvioi ostavansa myös jatkossa ravintolaruokaa verkosta.

Lähde: HS

Author: Saara Teirikko