Vuoden Kiertopalkinto Fazerin ksylitolitehtaalle – edelläkävijäyritys valmistaa teollisesti ksylitolia kauran kuoresta

Vuoden Kiertopalkinto on myönnetty Fazerin ksylitolitehtaalle. Fazer rakentaa maailman mittakaavassa ainutlaatuisen ksylitolia kauran kuoresta valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen. Laitos on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta. Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita, ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke.

Fazer investoi ksylitolitehtaaseen 50 miljoonaa euroa. Fazerin ksylitoli valmistetaan kauran kuorista, kauramyllyn sivuvirroista. Ksylitolitehdasta rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä kauraa ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa.

Ksylitolitehtaassa syntyvä kaurankuorimassa tulee toimimaan polttoaineena viereen rakennettavalle Lahden Energian biolämpölaitokselle, joka puolestaan tekee siitä uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle ja pienentää näin tehtaan ympäristöjalanjälkeä.

Ksylitolin kysyntä maailmalla kasvaa nopeasti ja arviolta 90 prosenttia Fazerin ksylitolitehtaan tuotannosta menee vientiin käytettäväksi elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Tällä hetkellä Fazer työllistää Päijät-Hämeen maakuntakeskuksessa yli 700 henkilöä. Vuoden 2021 aikana käyttöön otettava ksylitolitehdas on synnyttänyt Lahteen jo yli 30 uutta työpaikkaa sekä se työllistää myös välillisesti.

Lähde: SYKE / Circwaste 

Author: Raisa Pajarinen