Prismojen hedelmähävikille uusi elämä – oululainen hävikkiruokayritys laajentuu pk-seudulle

Ruokakauppojen hävikkitalkoot luovat uutta liiketoimintaa. HOK-Elanto on aloittanut hävikkiyhteistyön kiertotalousyritys Ciiyoun kanssa. Pääkaupunkiseudun Prismojen hedelmä-, vihannes- ja leipähävikki jalostuu nyt hävikkituotteiksi.

HOK-Elannon kanssa aloitetun kokeilun ansiosta oululaisyritys Ciiyou laajentaa toimintaansa Pohjois-Suomesta pääkaupunkiseudulle. Neljän helsinkiläisen Prisman ja keskustan Food Market Herkun heviosaston kolhiintuneet omenat, pilkulliset banaanit ja tällin saaneet tomaatit saavat uuden elämän muun muassa hedelmäsalaatteina ja mehuina.

Hedelmiä ja vihanneksia noudetaan myymälöistä lähes viikon jokaisena päivänä. Näin hävikkiuhan alla olevat, mutta yhä käyttökelpoiset, elintarvikkeet saadaan kiertoon ja jatkojalostettavaksi jokaisena myyntipäivänä. Toiminta tukee osuuskaupan tavoitetta ruokahävikin puolittamiseksi.

Ensimmäiset hyvikkituotteet, kuten kasvissosekeitto, pikkelöidyt kasvikset ja omenamehu, ovat myynnissä Prisma Viikissä. Valikoima vaihtelee päivittäin. Ciiyoun hävikkikeittiö toimii Salmisaaressa energiayhtiö Helenin entisissä tiloissa henkilöstöravintolassa. Helsingissä toimintaa pyörittää ja reseptiikkaa kehittää huippukokki Sami Garam. Jalostetut tuotteet päätyvät myytäväksi takaisin HOK-Elannon myymälöille ja muille Ciiyouun asiakkaille kuten ravintoloille.

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Viimeisen kuuden vuoden aikana S-ryhmän markettien ruokahävikki on vähentynyt 21 prosenttia. Tällä hetkellä hävikin osuus S-ruokakaupan myynnistä on 1,4 prosenttia. Ruokahävikkiä pistetään kuriin kaikilla eri toimialoilla monin eri keinoin, kuten minimoimalla ruokahävikkiä ennustamisen ja tilaamisen kehittämisen kautta, punalaputetuilla tuotteilla sekä uusilla hukkaeristä tai ylijäämistä tehdyillä hävikkituotteilla.

Ciiyou on oululaislähtöinen kiertotalousyritys, joka on perustettu vuonna 2019. Yrityksellä on kymmenen työntekijää, joista puolet Oulussa ja puolet Helsingissä.

Lähde: HOK-Elanto 

Author: Saara Teirikko