Maailman ensimmäinen hortapuisto aukeaa Lahdessa 10.5.2021

Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen ”elävä kirjasto” kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Konseptoitua hortapuistoa, eli keskustapuistoa, jossa on jätetty leikkaamatta sopivia, syötäviä villikasveja kasvavat lohkot ja niiden opastus on järjestetty digiavusteisesti QR-koodeilla, ei ole tehty käytännön tasolle vielä missään muualla maailmassa – kuin Lahdessa. Lahden Radiomäen puisto näyttää tietä muille kaupungeille ja ne seuraavat Suomessa hyvää tahtia perässä. Jyväskylän hortapuisto aukeaa kesäkuussa ja seuraaville on jo jonoa, vaikka pandemia on hidastanut vauhtia.

Salpauksen Opisto on kouluttanut ensimmäiset 11 hortapuisto-opasta erityisella ammattitutkinto-ohjelmalla hoitamaan hortapuiston liveopetusta, ikään kuin elävän kirjaston kirjastonhoitajina. Heitä on mahdollisuus tavata hortapuiston avajaispäivänä 10.5. maanantaina klo 11-16. He päivystävät Radiomuseon portilla ja jakavat kierrokselle haluavat 5+1 -opasryhmiin vallitsevien koronamääräyksien mukaan. He tarjoavat myös hortamaistiaisia kierroksen päätteeksi. Ei ennakkoilmoittautumista ja kierros on ilmainen. Myöhemmin ohjattu kierros maksaa 10€ per henkilö maistiaisineen. Näistä kierroksista saa tiedon sivuilta hortapuisto.fi.

Lähde: ePressi

Author: Raisa Pajarinen