Kiilto vähentää pakkausmateriaaliensa muovijätettä

Kiilto pyrkii toiminnassaan jatkuvasti löytämään ympäristölle kestävämpiä ratkaisuja. Muovijätteen vähentämiseksi Kiilto on kartoittanut uusia pakkausmateriaaleja toimipisteissään.

Kiilto kehittää toimintaansa Lupaus ympäristölle -kulttuurinsa mukaisesti jatkuvasti ympäristöystävällisemmäksi ja luonnolle kestävämmäksi. Tuotteiden pakkauksessa ja kuljetuksessa syntyvää muovijätettä Kiilto on pyrkinyt vähentämään esimerkiksi vaihtamalla käärintämuovejaan ohuempiin ja ekologisempiin. Norjassa taas on parhaillaan käynnissä Modell X -projekti, jossa samannimisen annostelulaitteen muovisia pakkausmateriaaleja pyritään korvaamaan paperisilla.

Noin vuosi sitten Kiilto käynnisti projektin, jonka tarkoituksena oli löytää uusi konekiristekalvo Turun ja Hankasalmen tehtaiden sekä Raision varaston käyttöön. Kalvon vaihtamisen tavoitteena oli paitsi yhtenäistää ja tehostaa toimipisteiden toimintaa myös löytää kalvo, joka vähentäisi käytettävän muovin määrää.  Konekiristekalvoa käytetään sitomaan lavoille ladotut myyntieräpakkaukset kuljetuksen ajaksi tukevasti paikoilleen. Jokainen toimipiste oli aiemmin käyttänyt eri kalvoa. Koska myös pakattavat tuotteet ja kalvoa käyttävät koneet säätöineen olivat toimipisteissä erilaiset, oli uutta kelmua valitessa tärkeää varmistaa sen soveltuvuus kaikkien kolmen toimipisteen käyttöön.

Sopivaa konekiristekalvoa testattiin jokaisessa toimipisteessä. Testien tuloksena löydettiin kalvo, joka sopi kaikkien kolmen toimipisteen käyttöön, mutta jota tarvittiin saman lopputuloksen saamiseksi huomattavasti vähemmän kuin entisiä kalvoja. Uusi konekiristinkalvo on ollut käytössä nyt noin vuoden, ja vaihdon vaikutukset ovat jo nähtävissä. Uusi kalvo säästää noin viisi tuhatta kiloa muovia vuodessa, mikä tarkoittaa rahallisten säästöjen lisäksi myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä. ”Nykymaailmassa on hyvä olla silmät ja korvat auki tuotteiden kehitykselle. Näin saamme napattua ideoita uusista ratkaisuista, joiden avulla voimme järkeistää toimintaamme ja vähentää jätteen määrää”, mukana projektissa ollut Kiillon ostaja Terhi Kirri kertoo.

Konekiristekalvon lisäksi tuotteita pakataan kuljetettavaksi myös osittain muovittomilla tavoilla. Kiillon Lempäälän laasti- ja tasoitetehtaalla käytetään telattavaa liimaa 20 kilon muovisäkkien lavaamiseen. Liiman lisäksi lavaamisessa käytetään muovikalvoa helpottamaan lavojen koossa pysymistä, mutta ennen kaikkea suojaamaan tuotteita kuljetuksen aikana likaantumiselta. Kalvon käyttöön on kuitenkin kiinnitetty huomiota. Tehtaassa on ollut puolisen vuotta käytössä aiempaa ohuempi uusi kalvo, joka on vähentänyt muovijätteen määrää.

Norjassa on parhaillaan kehitteillä Modell X -projekti, jossa selvitetään samannimisen uuden annostelulaitteen pakkausmateriaalien vähentämis- ja kehittämismahdollisuuksia. Modell X on ensimmäisenä Norjassa lanseerattu Kiillon annostelulaite, joka sensorinsa avulla annostelee siihen ladatun nesteen, esimerkiksi saippuan tai desinfiointiaineen, suoraan käsiin ilman kosketusta. Tekniikka sinänsä ei ole uusi, mutta se on personoitu suoraan Kiillon tuotteille. Projektin tavoite on hyödyntää kierrätettäviä materiaaleja niin hyvin kuin mahdollista, mutta tehdä kierrättäminen samalla Kiillon asiakkaille helpommaksi.

Lähde: Kiilto Oy

Author: Tuula Pohjola