Kansainvälinen maisteriohjelma opettaa vastuullisuutta urheilujohtajille – kauppakorkeakoulu ja liikuntatieteellinen kohti uudenlaista yhteistyötä

Jyväskylän yliopistossa alkaa uusi kansainvälinen maisteriohjelma, joka on suunnattu urheilu- ja liikuntaorganisaatioiden johto- ja asiantuntijatehtäviin tähtääville. Laajamittainen maisterikoulutus kehittää opiskelijoiden eettistä johtamisosaamista ja vastuullista liiketoimintaosaamista urheilualalla.

Vastuullisen urheilujohtamisen maisteriohjelma vastaa nykypäivän tarpeisiin ymmärtää eettisiä asioita ja vastuullisuutta monitieteisesti sekä Suomessa että kansainvälisesti. Urheilu- ja liikunta-alalla tarvitaan juuri nyt uusia avauksia ja näkemyksellisyyttä. Muun muassa ilmastonmuutos, eettiset kysymykset sekä viimeisimpänä Covid-19 ovat esimerkkejä globaaleista ilmiöistä, jotka vaikuttavat voimakkaasti myös urheiluorganisaatioiden toimintaan. Kokonaisuus toteutetaan uudenlaisena kahden tiedekunnan yhteistyönä. – Maisteriohjelmaan kuuluu syventävän tason opintojaksoja muun muassa vastuullisesta johtamisesta ja henkilöstöjohtamisesta, erilaisten liikunta- ja urheiluorganisaatioiden toiminnan logiikasta, urheiluetiikasta sekä urheilusta yhteiskunnallisena ilmiönä. Lisäksi opiskelijat suorittavat pakollisen harjoittelun alan suomalaisissa tai kansainvälisissä organisaatioissa, kertoo Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Maisteriohjelman järjestävät yhteistyönä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ja liikuntatieteellinen tiedekunta. Ohjelmassa yhdistyvät liiketaloustieteellinen ja liikunnan yhteiskuntatieteellinen ajattelu ja teoreettinen ymmärrys. Tämänkaltaista yhteiskoulutusta ei ole Jyväskylän yliopistossa aiemmin järjestetty.

Ohjelmassa hyödynnetään myös laajaa yhteistyö- ja sidosryhmäverkostoa. Yksi tärkeä sidosryhmä on Suomen Olympiakomitea, jonka toimitusjohtaja Mikko Salonen näkee koulutuksen tärkeänä avauksena. – Urheilun ja liikunnan kenttä on nyt uuden edessä. Urheilu tarvitsee ammattimaisempaa johtamista ja osaamisen vahvistamista, Salonen sanoo.

Uusi koulutusohjelma on 120 opintopisteen laajuinen. Ensimmäiset opiskelijat pääsevät hakemaan koulutusohjelmaan tammikuussa 2021 ja aloittamaan opintonsa syyskuussa 2021. Koulutusohjelma on englanninkielinen.

Lähde: Jyväskylän yliopisto 

Author: Saara Teirikko