Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä 28.2.

Vuonna 2021 Kalevalan päivää eli suomalaisen kulttuurin päivää vietetään sunnuntaina 28.2. Päivä on lakiin kirjattu virallinen liputuspäivä.

Kalevalan päivä on ollut merkittynä suomalaiseen kalenteriin vuodesta 1950 alkaen. Vuonna 1952 Helsingin yliopiston almanakka luetteli yleiset liputuspäivät, joiden joukossa oli myös Kalevalan päivä. Päivä tosin merkittiin ensimmäisen kerran lipunkuvalla varustettuna kalenteriin vasta vuonna 1975.

Vuonna 1978 tehdyssä liputusasetuksessa Kalevalan päivästä tuli Suomen virallinen liputuspäivä. Samassa yhteydessä päivä sai lisämääreensä, ”suomalaisen kulttuurin päivä”.

Kalevalan päivää on tiettävästi liputettu jo 1920-luvulta alkaen, vaikka päivällä ei ollut vielä virallista tai vakiintunutta liputuskäytäntöä kalenterissa. Päivää on myös juhlittu jo 1800-luvun puolella, kun 1860-luvulla Helsingin Savo-Karjalainen osakunta valitsi Kalevalan päivän vuosijuhlapäiväkseen.

Kalevalan päivän ajankohta, 28. helmikuuta, valikoitui juhlapäivän ajankohdaksi, koska Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan ensimmäisen version, ns. Vanhan Kalevalan, esipuheen 28.2.1835.

Lähde: Päivyri

Author: Tuula Pohjola