Joko viimein olisi aika vapauttaa kaupat aukiolorajoituksista – oikeasti?

Aukiolorajoitusten purkamisen piti vapauttaa kaupat pitämään oviaan auki silloin, kun asiakkaat haluavat ostoksia tehdä. Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Kauppakeskuksissa toimivat yritykset ovat käytännössä sidottuja vuokrasopimusten kautta kauppakeskuksen määräämiin aukioloaikoihin – oli asiakkaita tai ei.

Vähittäiskauppojen aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuivat vuoden 2016 alusta, jonka jälkeen elinkeinonharjoittaja on voinut päättää milloin pitää liikkeensä auki. Todellisuudessa kaupat ovat pakotettuja noudattamaan toisten määräämiä aukioloaikoja ja pitämään kaupan auki silloinkin, kun se on täysin kannattamatonta. – Käytännössä kauppakeskukset käyttävät määräävää markkina-asemaa vuokralaisina toimivia kauppoja kohtaan, mikä aiheuttaa kauppiaille kustannuksia ja heikentää kannattavuutta. Koronaepidemian runtelemat erikoiskaupat eivät tällaista kustannusrasitetta kestä ja nyt on korkea aika vapauttaa vaikeuksiin joutuneet kaupat näistä viimeisistä vapaata aukioloa rikkovista rajoituksista, vaatii Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Verkkomyynti kasvaa ja ihmisten liikkuminen on muuttunut. Kaupat haluavat olla auki silloin kuin asiakkaita on. – Ei tietenkään voi olla niin, että aukioloaikalaki on poissa, mutta kaupat eivät saa silti itse määrätä aukioloajoistaan. Valitettavasti nykyinen myymäläverkosto tulee näillä myyntimäärilla oleellisesti kapenemaan, Kankaanpää tiivistää.

Muotikauppa ei ole edelleenkään palautunut koronasta normaaliin. Muoti- ja urheilukauppa ry:n tilastot tammi-elokuulta näyttävät muodin myynnin vähentyneen -20 %, kenkäkaupan -23 % ja urheilukaupan -2 % vuoden 2019 myynnistä. – Normaalisti kaupan arvosta 55 % käydään vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tänä vuonna loppuvuoden osuuden ennustetaan olevan lähes 60 %. Odotukset ja toiveet alalla ovat lievästi parantuneet, mutta edelleen huonot. Myynti ja juoksevat kustannukset eivät kulje käsi kädessä. Kaikki eivät tule tällä kustannustasolla selviämään enää kauan, Kankaanpää ennustaa.

Muoti- ja urheilukaupat sijaitsevat usein kaikkein kalleimmilla neliöillä. Myynnin arvot neliötä kohden sekä potentiaaliset asiakasvirrat olivat Suomessa jo ennen koronaa muihin Pohjoismaihin verrattuna matalat. Muoti ja urheilukauppa ry on tehnyt lakialoitteen, jolla pyritään varmistamaan kauppojen todellinen vapaus päättää omista aukioloajoistaan. Aloitteen eteneminen olisi tärkeä työkalu alan toipumisessa ja kilpailukyvyn säilymisessä verkkokaupan kasvaessa.

Lähde: Muoti- ja urheilukauppa ry 

Author: Saara Teirikko