Helsingissä kokeillaan pantillisia take away -kahvikuppeja

Helsingissä käynnistyy kevään aikana pilottihanke, jonka aikana asiakas voi kertakäyttöisen kahvikupin sijaan lunastaa panttia vastaan mukaansa uudelleen käytettävän kupin. Kokeiluun on lähdössä mukaan 14 Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaa kahvilaa ja lounasravintolaa, kuten Palmian kahviloita ja henkilöstöravintoloita, Kaivopihan Unicafe sekä Pauligin Kulma & Juvenes. Kokeilun toteuttaa kiertotalousyhtiö Kamupak.

Kamukupiksi nimetyn mukin saa käyttöönsä euron pantilla, joka hyvitetään, kun kupin palauttaa mihin tahansa kokeilussa mukana olevaan kahvilaan tai ravintolaan. Panttijärjestelmä toimii puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Halutessaan asiakas voi maksaa ja saada pantin takaisin myös rahana. ”Panttisysteemi on suunniteltu sekä kuluttajille että yrityksille helpoksi ja nopeaksi käyttää. Tavoitteena on saada Kamukuppi vaihtoehdoksi mahdollisimman moneen paikkaan, jotta kupin palauttaminen omaan lähikahvilaan onnistuisi vaivatta”, kertoo Kamupakin perustaja ja toimitusjohtaja Iida Miettinen.

Kokeilussa mukana oleviin kahviloihin ja ravintoloihin toimitetaan yhteensä 10 000 Kamukuppia. Miettinen näkee, että Kamukupille on suuri tarve, sillä kertakäyttöisiä kahvimukeja käytetään Suomessa suuria määriä.”Muutaman kuukauden kokeilun aikana arvioimme Kamukupin ympäristövaikutuksia ja keräämme palautetta asiakkailta sekä tietoa kuppien käyttöasteesta. Tavoitteemme on, että pilottiin osallistuvissa kahviloissa ja ravintoloissa neljäsosa asiakkaista valitsisi pantillisen kupin”, Miettinen sanoo. Kamukuppi on valmistettu polypropeenimuovista. Kestokupin ympäristövaikutukset liittyvät vahvasti siihen, kuinka monta kertaa kuppia käytetään.

Ympäristöinisteriön erityisasiantuntija Leena-Kaisa Piekkari toteaa, että kertakäyttöisten ja uudelleen käytettävien annospakkausten elinkaarivaikutusten arviointi ja vertailu keskenään on kuitenkin haastavaa. Kamupak on yksi kuudesta tahosta, jolle ympäristöministeriö on myöntänyt rahoitusta Muovimiljoona-tukiohjelmasta. Ohjelma on osa Suomen kansallisen muovitiekartan toimeenpanoa. Kamupak on tuonut jo syksyllä 2019 markkinoille uudelleenkäytettävän take away -lounasrasian, joka on käytössä 12 ravintolassa.

Lähde: Muovitiekartta

 

Author: Tuula Pohjola