Ekologista kuitua valmistava Spinnova ja selluyhtiö Suzano avaavat kaupallisen mittakaavan tehtaan Suomessa 2022

Materiaali-innovaatioyhtiö Spinnova ja maailman suurin selluyhtiö Suzano sijoittavat arviolta 22 miljoonaa euroa kaupallisen mittakaavan SPINNOVA®-kuidun tuotantolaitokseen, joka rakennetaan Suomeen. Hankkeen kokonaisarvo, sisältäen kaiken infrastruktuurin kuten kiinteistön, on arviolta 50 miljoonaa euroa. Spinnovan ekologinen, puusta tai jätevirroista ilman haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu on globaalien tekstiilialan brändien saatavilla vuonna 2022.

Uusi, teollisen mittakaavan tuotantolaitos rakennetaan Jyväskylään, missä Spinnovan pilottitehdas ja R&D-keskus sijaitsevat. Tehtaan tuotantoa johtaa ja operoi Spinnovan ja Suzanon puoliksi omistama yhteisyritys. Kiinteistön rakennuttaa ja vuokraa yhteisyritykselle Jyvässeudun kiinteistökehittäjä Jykia. Spinnova on yhteisyrityksen teknologiatoimittaja, ja Suzano vastaa vastuullisesti tuotetun, viljellystä eukalyptuksesta tehdyn mikrofibrilloidun selluloosan, saatavuudesta. Tehtaan tuottama kuitu myydään SPINNOVA®-tavaramerkillä.

SPINNOVA® tuotetaan prosessilla, johon ei sisälly lainkaan liuottamista tai haitallisia kemikaaleja ja 99 % vähemmän vedenkäyttöä kuin puuvillan arvoketjussa, joten sitä voi pitää maailman ekologisimpana kuituna. Spinnovan teknologialla tuotettu kuitu on vähäpäästöinen ja nopeasti maatuva, eikä sisällä lainkaan mikromuovia. SPINNOVA® on myös mullistavan kierrätettävä, sillä siitä voi tehdä käytön jälkeen yhä uudelleen uutta kuitua. Spinnova voi käyttää kuitunsa raaka-aineena puuta sekä esimerkiksi tekstiili- tai maatalousjätettä kuten vehnän tai ohran olkea.

Spinnova on kehittänyt materiaalejaan Marimekon, Bestsellerin ja Bergansin kaltaisten johtavien brändien kanssa. Tänään myös H&M ilmoitti ryhtyneensä yhteistyöhön Spinnovan kanssa. Monia muitakin yhteistyökumppaneita ja uusia tuotteita julkistetaan lähiaikoina.

Useimmat vaatebrändit ovat sitoutuneet hiilineutraaliuteen tai jopa hiilipositiivisuuteen. Spinnova-materiaalin päästöt raaka-aineesta kuiduksi ovat merkittävästi pienemmät kuin puuvillan, joten se on mullistava parannus verrattuna saatavilla oleviin tekstiilikuituihin. Spinnova toimii jo hyvin sekoitteissa muiden luonnonkuitujen, erityisesti puuvillan kanssa. Isoissa volyymeissa pelkästään Spinnova-sekoitteilla voi olla isokin positiivinen ympäristövaikutus.

Yhtiö arvioi, että uuden tehtaan tuotantokapasiteetti varataan tämän vuoden aikana.

Lähde: Miltton / Spinnova / Suzano 

Author: Saara Teirikko