Ympäristöpääkaupunki Lahti ja Ant Brew lanseeraavat olutsarjan kaupungin mauista – osa voi yllättää

Tällä hetkellä 99 % lahtelaisissa kotitalouksissa syntyneestä jätteestä hyödynnetään uudelleen. Lahti tunnetaan ennakkoluulottomasta yhteistyöstään paikallisten toimijoiden kanssa: seuraavaksi Lahti viestii Ant Brewn kanssa ympäristöteemoista uudella olutsarjallaan.

Wasted potential -olutsarjassa hyödynnetään villi- ja kaupunkiyrttejä, ruokahävikkiin muutoin joutuvia leipiä, marjoja ja hedelmiä, sekä hanhenkakkaa. Hanhioluen maltaat savustetaan hanhen tuotoksin, jotka on kerätty Vesijärven rannoilta. Näin syntyy 8–10 % vahvuinen Imperial Stout. Lähestulkoon kaikki luonnon jäte on kierrätettävissä hyötykäyttöön.

Ensimmäisenä sarjan oluista julkistetaan wit-tyylinen olut, jonka inspiraationa on jätteetön kiertotalous ja ruokahävikki. Oluen valmistuksessa käytetään paikallisen K-Citymarket Paavolan appelsiinimehun tuorepuristuspisteen kuorijätettä sekä tukkurilta saatavaa parasta ennen -päivämäärän ylittänyttä granaattiomena- ja viikunapyrettä. Oluiden valmistamiseen käytetään paikallisen Viking Maltin maltaita.

Olutsarja tulee myyntiin valittuihin K-ryhmän kauppoihin sekä Ant Brewn panimoravintolaan. Osaa tuotteista myydään myös valituissa tapahtumissa.

Lahti on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä. Kaupunki on ylpeä yhteistyöstään paikallisten yritysten kanssa ja alueella onkin monia osaamisklustereita, joiden kanssa toteutetaan kiertotaloutta. Tästä hyvä esimerkki elintarvikealalta on Päijät-Hämeen viljaklusteri. Klusteriyritykset, kuten olutpanimot, myllyt, mallastamot ja leipomot, käyttävät viljaa raaka-aineena valmistusprosessien alusta loppuun hävikkiä minimoiden sekä hyödyntäen tuotannon sivuvirtoja uusiin käyttökohteisiin.

Lähde: Lahden kaupunki 

Author: Saara Teirikko