Ylioppilaana välivuoden jälkeen leipuriksi – tähtäimessä oikeustieteet

Ammattiopisto Tavastiassa parhaillaan leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Senni Hakulisen, 19, opiskelupolku ei ole edennyt ihan sitä perinteisintä reittiä. Ensiksi Senni on nimittäin valmistunut ylioppilaaksi Janakkalan lukiosta vuonna 2019, pitänyt sen jälkeen välivuoden ja aloittanut nyt syksyllä 2020 elintarvikealan perustutkinnon opinnot.

Lukion jälkeisen välivuoden aikana Senni suoritti aikuislukion kursseja ja korotti lukion arvosanoja. Parhaillaan hän opiskelee ammatillisen tutkinnon lisäksi oikeustiedettä avoimessa yliopistossa. Määrätietoisen nuoren naisen tähtäimessä onkin päästä lukemaan oikeustiedettä Itä-Suomen yliopistoon avoimen väylän kautta.

Koska Senni Hakulinen on ylioppilas, hän pystyy suorittamaan ammatillisen perustutkinnon kahdessa vuodessa. Ammatilliseen tutkintoon kuuluvista yhteisistä tutkinnon osista suurimman osan (29 osp) saa hyväksiluettua yo-tutkinnolla, puuttuvat kuusi osaamispistettä voi tehdä verkko-opintoina tai lähiopetuksena. Lukio-opinnoista voidaan myös tunnustaa yksi valinnainen tutkinnon osa (15 osp), joten perustutkinto-opiskelussa keskitytään ammatillisiin opintoihin TJK-jaksoineen (TJK=työpaikalla järjestettävä koulutus).

Leipuri-kondiittoriopinnot ovat Sennille mieleen, etenkin itse leipominen. Silti leipurihommat jäänevät kakkoseksi, jos oikeustieteellinen kutsuu. Ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen ajatellaan tavallisesti, että vaihtoehtoina ovat joko yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Senni Hakulinen kehottaa pohtimaan ammatillista koulutusta yhtenä vaihtoehtona.

Lukion jälkeen monelle on ehkä myös tarkemmin kirkastunut, mitä isona haluaa tehdä. Haaveena Sennillä on tulevaisuudessa työskennellä lakiasioiden parissa Euroopan unionissa tai vaihtoehtoisesti Suomessa asianajajana tai tuomarina. Eikä oma leipomokaan ole poissuljettu vaihtoehto.

 

Lähde: Koulutuskeskus Tavastia

Author: Tiia Tuomisto