Yhteisöllisyys mahdollistaa uudenlaisia palveluja ja vähentää asumisen ympäristövaikutuksia

LAB-ammattikorkeakoulun Askel – Kestävän asumisen palvelut yhdessä kehittäen -projektissa kehitetään Lahden Anttilanmäen alueen ympäristövastuullisuutta sekä yhteisöllisyyttä palvelukokeilujen avulla. Kokeilun avulla halutaan näyttää, ettei oman hiilijalanjäljen pienentäminen hankaloita arkea, vaan jopa helpottaa sitä. Projektissa ympäristövastuullisia palvelumalleja kehitetään ja kokeillaan yhdessä asukasyhdistyksen ja yritysten kanssa. Yrityksinä mukana ovat Torikauppa Pupu, CoReorient sekä Lahti Energia.

Lahti Energian Reiot-palvelua testattiin kahdessa pilottikodissa. Palvelun avulla asukkaiden on mahdollista seurata oman kodin energiankulutusta ja ilmanlaatua. Oman kulutuksen seuraaminen auttaa tekemään kestäviä, rahaa ja ympäristöä säästäviä valintoja. Hyvä sisäilma puolestaan pitää rakennuksen ja sen asukkaat terveinä.

Keväällä Anttilanmäen asukkaille on auennut digitaalinen lainaamo, jonka toteutuksesta vastaa CoReorient. Lainaamon kantavana voimana on asukkaiden toivoma osaamisen jakaminen: naapurien kesken voidaan vaihtaa palveluita, kuten pienten remonttitöiden tekoa, polkupyörän huoltoa, koiran ulkoilutusta, tai saada apua vaikkapa kompostin perustamiseen. Lisäksi lainaamo tarjoaa mahdollisuuden myös perinteiseen tavaroiden lainaamiseen. Tämä osaltaan vaikuttaa ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen, kun esimerkiksi puutarhavälineitä voi lainata naapurustosta sen sijaan, että jokainen hankkisi niitä omaksi. Asuinalueen sisäinen lainaamo on hyvä keino luoda yhteisöllisyyttä sekä luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta: asiat hoidetaan oman naapuruston kesken, toinen toista auttaen.

Kesällä Anttilanmäen asukkaat pääsevät nauttimaan myös Torikauppa Pupun toimittamasta kasviskassista. Asukkaat voivat tilata valmiiksi pakatun kasviskassin resepteineen, ja se toimitetaan alueelle kerran viikossa Pupubiilillä. Lahtelainen torimyyjä käyttää kasviskasseihin satokauden kasviksia ja näin helpottaa asukkaita siirtymään ympäristöystävällisen ruuanlaiton pariin.

Asumisesta ja liikkumisesta aiheutuvien päästöjen osuus suomalaisen hiilijalanjäljestä on suuri. Vähähiiliseen elämäntapaan siirtymiseksi tarvitaan uudenlaisia kuluttamisen tapoja ja ilmastonmuutosta hillitseviä palveluja. Askel-projektilla halutaan kannustaa Anttilanmäen asukkaita muutokseen kehittämällä sellaisia vähähiilisiä palveluja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja sopivat käyttäjien arkeen.

Lähde: LAB-ammattikorkeakoulu 

Author: Saara Teirikko