WWF:n uusi livekamera seuraa merilintujen elämää urbaanissa ympäristössä

Harmaahaikaran, merimetson ja monen muun suuren merilinnun elämää voi seurata nyt suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä. WWF asensi kameran Helsingin Vanhankaupunginlahdelle yhdessä Elisan ja Helsingin kaupungin kanssa.

Viimeisen 15 vuoden aikana Lopin saareen ja sen lähistölle on asettunut pesimään muun muassa harmaahaikaroita, merimetsoja, laulujoutsenia, kanadanhanhia ja merihanhia. Kurjen pesintää ei ole toistaiseksi varmistettu, mutta kurkipari on oleillut saaren läheisyydessä monena vuonna.

Vuosi sitten Vanhankaupunginlahti tuli erityisesti helsinkiläisille tunnetuksi citymerikotkistaan, joiden elämää pystyi seuraamaan Elisan ja Helsingin kaupungin Merikotkalive-lähetyksestä. Tänä vuonna merikotka ei ole asettunut Loppiin pesimään, mutta viimevuotinen pesä on edelleen paikallaan. Alueella on kuitenkin nähty merikotkia tänäkin keväänä.

Yksi tekijä, joka on vaikuttanut suurikokoisten lajien yleistymiseen ihmisasutuksen lähellä, on luonto-opas Eero Haapasen mukaan särkikalan lisääntyminen rehevöityneessä vedessä.

Merikotkan pelastaminen vuosikymmenien sinnikkäällä työllä sukupuuton partaalta elinvoimaiseksi on kotimaisen luonnonsuojelutyön menestystarina. Kun merikotka pääsi pois uhanalaisten lajien listalta, lajin kannanseuranta ja suojelutyö siirtyi vuonna 2020 WWF:ltä Sääksisäätiön vastuulle.

Helsingin kaupunki toivoo livekameran lisäävän tietoisuutta Viikin luonnonsuojelualueesta ja siellä liikkumisesta. “Lintusaarikameran kautta pääsee seuraamaan Helsingin suurimman luonnonsuojelualueen ja arvokkaimman lintulahden elämää näppärästi kotisohvalta käsin. Livelähetys myös osaltaan turvaa Lopin saaren lintukolonian pesimärauhaa, koska mahdolliset luvattomat rantautumiset rauhoitettuun saareen voivat näkyä kuvassa. Kaikenlainen liikkuminen reittien ulkopuolella on kielletty Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella sulan veden aikaan”, Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Kalle Meller muistuttaa.

WWF:n Luontoliven Lintusaarikamera tarjoaa mahdollisuuden katsella lähetystä poikkeuksellisen korkealla 4K-kuvanlaadulla. Kameran asennuksesta ja teknologiasta vastaavat Elisa, Kepit Systems Oy ja Solarvoima Oy.

Lähde: WWF Suomi 

Author: Saara Teirikko