Verhoilijaksi valmistunut Noora: Verhoiluala on moninainen ja erittäin kiinnostava

Tämä kirjoitus on osa alumnitarinoita-sarjaamme, jossa ääneen pääsevät Salpauksesta valmistuneet.

Olen: Noora Saarinen
Mitä opiskelin: verhoilijaksi
Valmistuin: 2020
Mitä teen nyt: Työskentelen verhoilijana Verhoomo Palttinassa
Paras koulumuistoni: Opettajan ja luokkatovereiden kanssa ideoiden pallottelu on jäänyt erityisesti mieleen. Rakastan kaavoittamista ja erilaisten rakenneratkaisujen pähkäilyä.

Lähdin opiskelemaan verhoilua tavoitteenani oman yrityksen perustaminen. Olin jo aiemmin tehnyt verhoilua opiskellessani restauroijaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa, joten alavalinta oli minulle helppo. Verhoiluopinnot olivat luontainen jatkumo aiemmalle koulutukselleni. Perustin oman yritykseni jo keväällä 2019 opiskellessani Salpauksessa, sillä nykyisin osa-aikainen yrittäjyys ei ole este starttirahan saamiselle päätoimiseksi yrittäjäksi siirryttäessä.

Opintojeni aikana ehdin olla työharjoitteluissa pienemmissä yrityksissä tekemässä perinteistä verhoilua ja teollisuudessa työskentelemässä vaahtomuovien ja liimojen kanssa. Ennen opintojani Salpauksessa en ollut ajatellut päätyväni tekemään nykyaikaista teollista verhoilua. Olen sittemmin päässyt ompelemaan hyvin paljon teollisuusompelukoneilla ja oppinut paljon vaahtomuoveilla pehmustamisesta. Valmistumiseni jälkeen tein restaurointi- ja verhoilutöitä omalla toiminimelläni.

Vuosi sitten päätin muuttaa takaisin pääkaupunkiseudulle ja tutkailin työllistymismahdollisuuksiani. Vaihtoehtoina minulla oli siirtää yritys uudelle paikkakunnalle, löytää oman alani töitä tai tehdä muun alan töitä jonkin aikaa. Onnekseni huomasin Verhoomo Palttinan työnhakuilmoituksen. Ei mennyt kauaakaan, kun olin jo siirtymässä uusiin työtehtäviini ja lopettelemassa samalla omaa yritystoimintaani. Olen työskennellyt kokoaikaisena verhoilijana Palttinassa viime vuoden joulukuusta saakka. Oman taustani vuoksi minulle tutumpia olivat ennen 1900-lukua tuotetut kalusteet, joten opin joka viikko uutta vintage- ja designkalusteista, joita meille Palttinaan tulee työn alle usein.

Vaikka yrittäjän urani jäi lyhyeen, ehdin oppia paljon siitä, miten yrittäjän tulee suhtautua työhön, aikataulutukseen ja yrityksen resursseihin. En koe yrittäjyyttä itselleni ainoana tapana työllistyä, vaikka se avaakin hienoja mahdollisuuksia toteuttaa itsensä näköistä työuraa. Omaksi onnekseni Palttinassa työ on moninaista, sopivan haastavaa ja minulla on mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tekemiseeni. Erityisesti nautin, kun saan seurata myös muiden työskentelyä ja pähkäillä yhdessä työkavereiden kanssa ratkaisuja verhoilun teknisiin pulmiin.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

 

Author: Saara Kämppi