Valeuutisten kulta-aikaa – mistä erottaa oikean ja väärän informaation

Olemme siirtyneet aikakauteen, jossa tietoa, uutisia, informaatiota tulvii niin sanotusti ’joka tuutista’. Kaikki me tiedämme, että tietty määrä tiedosta on väärää, puutteellista tai tarkoituksellisesti väärää.

Silloin kun liikumme omalla vahvuusalueellamme, me yleensä erotamme oikean ja väärän informaation. Mutta kun siirrymme alueelle, joka kuuluu niin sanotun yleissivistyksen piiriin, emme enää olekaan varmoja mikä uutinen, tiedote tai artikkeli on totta. Ja onko siinä pieniä vai isoja virheitä.

Kaikilla toimijoilla, jotka työskentelevät tiedon tuottamisen, jalostamisen ja jakamisen alueilla, tulisi olla selkeä näkemys luotettavista tiedonlähteistä. Tämä on äärimmäisen haastava vaatimus internetin ja sitä myötä noin 100 erilaisen sosiaalisen median palvelun ’viidakossa’.

Hämmennystä lisää vielä erilaiset uutisten ja artikkeleiden otsikot: raflaava otsikko ja jutussa ei ole mitään uutta tietoa tai ehkä ei edes mitään vanhaa tietoa. Eli juttu, joka on pelkkä valeuutinen (fake news). Tavallinen suomalainen on useimmiten ihan ’kuutamolla’. Edes korkeampi koulutustaso ei välttämättä takaa näiden virheiden – jopa valheiden – tunnistamista. Internetissä julkaisijan vastuu on myös hämärtynyt. Periaatteessa se on määritelty mutta kukaan maailmassa ei pysty tätä informaatiomassaa valvomaan – ei edes tekoälyn avulla.

CRnet järjestää Helsinki Business Collegen kanssa yhteistyössä kaksi webinaaria marraskuussa ja aiheena on oikean tiedon tunnistaminen:

  • Opettajille ja kouluttajille suunnattu webinaarin pidetään to 5.11.2020 8.30 – 9.30 aiheena Crnet Tietopankki. Mukana myös kouluttajia, jotka työssään käyttävät keke-tietopankkia koulutuksissa.
  • Yrityksille suunnattu webinaari  pidetään to 12.11.2020 8.30 – 9.30  aiheena uutiskirjeet ja niiden lisäarvo yrityksen  vastuullisuusosaamisen kartuttamisessa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: [email protected].

Lähde: Vastuullisuusuutiset.fi

Author: Tuula Pohjola