Tredu mukaan taisteluun koronavirusta vastaan: 3D-tulostaa suojamaskeja kaupungin käyttöön

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu taistelee monella rintamalla koronavirusta vastaan. Tredussa on aloitettu suojamaskien 3D-tulostaminen Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön. Kyseessä ovat hoito- ja hoivatyöhön tarkoitetut muoviset suojavisiirit. – Ensimmäiset visiirit toimitimme heti vapun jälkeen Tampereen kaupungin pandemiavastaanotolle. Nyt pääsemme jatkamaan tuotantoa heidän palautteensa perusteella ja työstämään visiireitä, jotka todella menevät käyttöön. Tarve on kuulemma valtava, kertoo koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto.

Aloite hankkeeseen lähti Tredusta. Tampereen kaupunkia lähestyttiin ehdotuksella, että Tredun 3D-tulostimia voitaisi käyttää yleishyödyllisesti tulostamalla suojavisiirien osia. Ehdotukseen tartuttiin nopeasti. – Hienoa, että tällainen yhteistyö on viritteillä. Tarvetta suojille todella on. Tämä on upea juttu, toteaa Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Taru Kuosmanen.

Tredu pystyy tuottamaan parhaimmillaan noin 40 maskia päivässä. Tredussa hyödynnetään olemassaolevaa laitteistoa ja osaamista. -Tarjoamme opiskelijoillemme oppimiskokemuksen todellisessa tärkeässä projektissa. Emme toki pysty vastaamaan koko tarpeeseen, mutta kysehän on enemmänkin siitä, että lähdemme omalta osaltamme mukaan tähän taisteluun, Marko Seppä-Murto tarkentaa.

Koronarajoitusten johdosta myös joissain Tredun yksiköissä työ väheni. Tilanne mahdollisti sen, että henkilökuntaa on pystytty siirtämään tämän maskihankkeen pariin. Kansainvälisten asioiden suunnittelija Thomas Scherrer työskentelee normaalisti muun muassa opiskelijavaihtojen parissa. Nyt kv-toiminta on luonnollisesti nollissa, joten Scherrer koordinoi maskihanketta. Lisäksi keskeisinä henkilöinä Thomas Scherrerin lisäksi hankkeessa mukana toimivat myös prosessialan opettaja Heli Lampinen sekä ammatillinen ohjaaja Jyri Kivistö-Rahnasto. Hanketta vetää koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto. Asiantuntijana tulostimien kanssa toimii konetekniikan opettaja Mika Mattila. – Materiaalihan liittyy tuotteen kestävyyteen oleellisesti, ja niitä vielä tässä testaillaan. Vielä ollaan siis hankkeen kokeiluvaiheessa. Maltti on valttia tässäkin. Nämä koneet ovat aika herkkiä, eli hosumaan ei voi ruveta. Testausvaihe on samalla erittäin hyvää aikaa opiskelijoiden testata ja opetella koneita käytännössä, Scherrer kertoo.

Suojavisiirin malli oli valmiina olemassa ja käytettävissä juuri vastaaviin, ei-kaupallisiin hankkeisiin. Suurtuotantoon ei Tredussa tähdätä, kyse on nimenomaan yhteisen hyvän eteen toimimisesta ja oppimisesta.

Lähde: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Author: Saara Teirikko