Roosa nauttii liikkuvasta työstä siivousalalla ja opiskeli puhtauspalvelualan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ennätysnopeasti

Sipoolainen Roosa Elovaara työskentelee pääkaupunkiseudulla siivouspalveluita tarjoavassa Sipa-Kon Oy:ssä työnjohtajana. Hän pitää liikkuvasta ja monipuolisesta työstä isänsä yrityksessä ja suunnittelee jatkavansa isänsä työtä yrittäjänä.

– Siivousala on mielestäni aivan turhaan aliarvostettu, sillä työssä on paljon hyviä puolia. Liikkuva työ pitää kropan hyvässä kunnossa ja työssä tapaa monenlaisia ihmisiä. Ainakin pääkaupunkiseudun monikulttuurissa työyhteisöissä pääsee myös käyttämään kielitaitoaan. Ja yrittäjänä pystyy hyvin vaikuttamaan omiin työaikoihinsa, Elovaara kertoo.

Yksi alan hyvistä puolista on hyvä työtilanne. – Tällä alalla työt eivät lopu eikä korona-aikakaan ole niihin vaikuttanut. Pidän alaa työllistymisen kannalta varmana. Kun kouluttaudut alalle, löytyy kyllä työpaikka, Elovaara jatkaa.

Roosa Elovaara opetteli aluksi alan työtehtävät yrittäjänä toimivan isänsä opastuksella. Kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen hän halusi myös alan tutkinnon. Ensin Elovaaran oli tarkoitus opiskella ainoastaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto, mutta hän innostui opiskelemaan myös ammattitutkinnon ennätysnopeaan tahtiin. – Ammattitutkinto antaa hyvän pohjan käytännön työlle. Siitä saa tarvittavan teoriatiedon ja ymmärryksen siihen, miksi tietynlaisessa tilanteessa käytetään tiettyjä puhdistusaineita. Siivousala on oikeasti todella mielenkiintoinen, hän jatkaa.

Roosa Elovaara opiskeli ammattitutkinnon tavallista nopeammin, vain neljässä kuukaudessa. Yleensä tutkinnon suorittamiseen kuluu noin vuoden verran. Elovaara teki opintonsa lähes kokonaan etänä Moodle-oppimisympäristössä. Tiedon haussa hän hyödynsi opiskelussa alan oppikirjoja ja haki tietoa itsenäisesti internetistä. Opettaja saapui seuraamaan tutkintoon kuuluvat näytöt Elovaaraan työkohteeseen.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinnosta saa hyvät eväät työllistyä – Erikoisammattitutkinto antaa valmiuden toimia esimiehenä ja työnjohtotehtävissä. – Puhtauspalvelualalla on tyypillistä, että asiakkaat edellyttävät työntekijöiltä alan ammatillista tutkintoa. Alalle tuleville suositellaan ensin perustutkintoa. Ammattitutkinto antaa valmiudet alan vaativimpiinkin työtehtäviin. Kaikilla tutkinnon suorittaneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä haluamaansa työpaikkaan, puhdistuspalvelualan lehtori Marja Eikonsalo.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

Author: Tuula Pohjola