Postinumeroalueet ja maanpeiteaineisto suosituimmat avoimet datamme

HSY:n avoin data täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Yksi suosituimmista datoistamme on maanpeiteaineisto. Mikä yhdistää postinumeroalueita, maanpeiteaineistoa, vesiposteja, toimialoilla syntyviä jätemääriä ja Helsingin seudulla valmistuneita asuntoja? Ainakin se, että kaikki on HSY:n tuottamaa tietoa – avointa sellaista. Ensimmäiset avoimet datat julkaisimme jo 10 vuotta sitten.

Kun meillä HSY:ssä työprosesseissa ja hankkeissa syntyy dataa, selvitämme, voimmeko avata sen kaikille vapaaseen käyttöön. Tiedon avaamisella haluamme edistää tiedon hyödyntämistä ja sen käyttöä. Datat ovat saatavilla verkkosivuillamme sekä pääkaupunkiseudun yhteisessä avoimen datan palvelussa nimeltään Helsinki Region Infoshare (HRI).

Maanpeiteaineisto luokittelee alueet vettä läpäisemättömään pintaan, viherpintaan, avokallioon, paljaaseen maahan ja vesialueiksi. Vesiposteja on 75 kappaletta eri puolilla pääkaupunkiseutua. Niistä asukkaat voivat ulkoillessaan hakea vettä janoonsa.

Avoin datamme täytti tänä vuonna 10 vuotta. Ihan ensimmäiseksi avaamamme datat olivat väestö- ja rakennustietoruudukot sekä tonttivaranto (RAMAVA) kaupunginosittain. Väestötietoruudukko sisältää tietoa väestön lukumäärästä, ikäjakaumasta sekä asumisväljyydestä ja rakennustietoruudukko mm. rakennusten lukumäärästä, kerrosalasta ja käyttötarkoituksesta. RAMAVA puolestaan esittää voimassa olevien asemakaavojen käyttämättä olevan rakennusoikeuden.

Avoimet datamme ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä. Voit tutustua avoimiin datoihimme hakusanojen avulla tai tarkastelemalla aineistoja valmiiden kategorioiden avulla. Datojamme ovat hyödyntäneet muun muassa toimittajat ja kaupunkisuunnittelijat. Avoimen datan avulla esimerkiksi yrityksissä voi syntyä uusia innovaatioita ja liiketoimintaa ja kaupungeissa voidaan tehdä kestävää kaupunkiseutua rakentavia päätöksiä.

Kymmenen katsotuinta avointa dataa nettisivuillamme viimeisen vuoden aikana
1. Helsingin seudun maanpeiteaineisto
2. Pääkaupunkiseudun vesipostit
3. Pääkaupunkiseudun hiilinieluselvitys
4. Pääkaupunkiseudun väestötietoruudukko
5. Pääkaupunkiseudun tonttivaranto kortteleittain (SeutuRamava)
6. Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt
7. HSY:n energia- ja materiaalitaseet ja kasvihuonekaasupäästöt
8. Pääkaupunkiseudun jätehuollon vuositilasto
9. Pääkaupunkiseudun rakennukset
10. Pääkaupunkiseudun rakennustietoruudukko

Lähde: HSY

Author: Riikka Pasanen