Pauligin tehtaat hiilineutraaleiksi Ruotsin Mölndalissa ja Landskronassa

Paulig on ottanut uusia askeleita kohti hiilineutraaliutta, kun yhtiön tehdasrakennukset Ruotsissa ovat saaneet hiilineutraaliudesta kertovat CarbonNeutral®-sertifikaatit. Santa Marian mausteita ja tortilloita sekä Risentan mysliä tuottavat tehtaat ovat Ruotsin suurimpia tuoteryhmissään. Tehtaiden päästöjä on vähennetty 98 prosenttia vuodesta 2014. Pauligin tavoitteena on vähentää oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 2018 lähtötasosta vuoteen 2030 mennessä. Tarkoituksena on tehdä kaikista Pauligin tehtaista hiilineutraaleja vuoteen 2023 mennessä.

Tehtaiden sertifikaatit ovat osa yhtiön vastuullisuusohjelmaa, joka ulottuu vuoteen 2030 saakka. Vastuullisuusstrategia perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Science Based Targets aloite on hyväksynyt Pauligin ilmastotavoitteet.

Mölndalin-tehtaalla Paulig tuottaa Santa Maria brändin mausteita sekä Risenta-brändin mysliä, pähkinäsekoituksia, papupastaa ja paljon muuta. Santa Marian tortillat taas tehdään Landskronassa. Mölndalissa valmistetaan vuosittain noin 130 miljoonaa tuotetta ja Landskronassa 400 miljoonaa tortillaa.

Tehdäkseen tehtaistaan hiilineutraaleja Paulig on esimerkiksi investoinut energiatehokkuuteen ja lämmöntalteenottoon sekä siirtynyt käyttämään biokaasua, uusiutuvaa sähköä ja kaukolämpöä. Näillä toimilla päästöjä on vähennetty 98 prosenttia vuodesta 2014. Jäljelle jäävät päästöt ovat seurausta vedenkäytöstä, tuotannossa syntyvästä jätteestä sekä kylmälaitteiden kylmäainevuodoista. Ne on hyvitetty kolmannen osapuolen verifioimilla metsähankkeilla Kolumbiassa, Aasiassa ja Itä-Afrikassa.

Mölndalissa ja Landskronassa sijaitsevat tehtaat ovat saaneet CarbonNeutral®-sertifikaatin, jonka myöntää Natural Capital Partners maailman johtavan The CarbonNeutral Protocol -hiilineutraaliusohjelman mukaan. Pauligin Vuosaaren-kahvipaahtimo sai sertifikaatin marraskuussa 2020.

Paulig suunnittelee kuudessa eri maassa sijaitsevan kymmenen tehtaan muuttamista hiilineutraaliksi vuoteen 2023 mennessä. Yhtiö vähentää päästöjä parantamalla kaikkien tehtaiden energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä. Lisäksi Paulig voi investoida omaan uusiutuvan energian tuotantoon, kuten aurinkokennoihin.

Paulig pyrkii hiilineutraaliuteen omissa toiminnoissaan ja tekee sen lisäksi yhteistyötä toimittajiensa kanssa vähentääkseen arvoketjunsa päästöjä. Tavoitteena on vähentää arvoketjun päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2018 tasoon verrattuna. Painopistealue on ilmastoystävälliset viljelykäytännöt, joiden avulla voidaan tuottaa raaka-aineita pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Lisäksi ilmastoystävälliset viljelykäytännöt parantavat viljelijöiden sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Paulig julkisti kunnianhimoiset vuoteen 2030 saakka ulottuvat vastuullisuustavoitteensa huhtikuussa 2020. Strategia perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Yhtiö on valinnut kolme painopistealuetta, joiden tavoitteet on määritelty alla.

1. Tuotteet ja palvelut, jotka edistävät ihmisten ja maapallon terveyttä sekä hyvinvointia: vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia Pauligin liikevaihdosta tulee tuotteista ja palveluista, jotka edistävät ihmisten ja maapallon terveyttä ja hyvinvointia.

2. Ilmastotoimet ja kiertotalous: Pauligin tavoitteena on vähentää oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia ja arvoketjunsa päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2018 tasoon. Science Based Targets aloite on hyväksynyt Pauligin tieteeseen perustuvat tavoitteet, jotka ovat linjassa vaadittavien päästövähennysten kanssa ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi enimmillään 1,5 asteeseen. Paulig on myös siirtynyt käyttämään hiilineutraaleja kuormalavoja, ja yhtiön tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki pakkaukset voidaan kierrättää ja ne valmistetaan uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista.

3. Oikeudenmukainen ja osallistava toimintatapa: Pauligin tavoitteena on olla oikeudenmukainen ja osallistava kumppani sekä työnantaja läpi koko arvoketjun. Kaikki Pauligin kahvit hankitaan jo nyt vastuulliseksi varmennetuista lähteistä, ja yhtiö pyrkii laajentamaan tätä toimintatapaa myös muihin raaka-aineisiin. Tavoitteena on, että kaikki riskialueilta tulevat raaka-aineet ovat poikkeuksetta peräisin vastuulliseksi varmennetuista lähteistä vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: Paulig 

Author: Saara Teirikko