Paulig sijoittaa laboratoriossa kasvatettavaan lihaan

Pauligin pääomasijoitushautomo PINC sijoittaa sveitsiläiseen startup-yritykseen MIRAI FOODSiin, joka on kerännyt kahden miljoonan euron siemenrahoituksen laboratoriossa kasvatetun lihan kaupallistamista varten. Vastuullisuuden edelläkävijänä Paulig kehittää aktiivisesti ihmisten ja maapallon hyvinvointia edistävää ruokakulttuuria. Sijoitus MIRAI FOODSiin tukee tätä päämäärää.

MIRAI FOODS kasvattaa laboratoriossa eläinsoluista lihaa, ja yritys on yksi harvoista alan maailmanlaajuisista toimijoista, joka ei manipuloi kasvatuksessa käytettyjä soluja geneettisesti tai kemiallisesti. Rahoituskierrokseen osallistui yhteensä seitsemän sijoittajaa, aina yksityishenkilöistä ja perheyrityksistä huipputeknologian pääomarahastoihin.

Perinteinen lihantuotanto on kestävän kehityksen kannalta monin tavoin haasteellista. Lihantuotantoon käytetään noin 70–80 %* kaikesta viljelysmaasta, ja se tuottaa noin 15 %** ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. ”Missiomme on nopeuttaa maailmanlaajuista siirtymää eettisesti ja ympäristön ja talouden kannalta kestävämpään ja vastuullisempaan elintarviketuotantoon”, toteaa MIRAIn toimitusjohtaja Christoph Mayr. ”Haluamme toteuttaa siirtymän niin puhtaasti ja luonnollisesti kuin mahdollista, koska varsinkin eurooppalaiset kuluttajat ja sääntelyviranomaiset pitävät tätä tärkeänä.” Laboratoriossa kasvatetun lihan etuihin kuuluu myös se, että rasvahappokoostumusta ja rasvan määrää pystytään säätelemään eikä antibiootteja tarvitse käyttää lainkaan.

Perinteisesti Paulig on keskittynyt kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin, mutta innovatiiviset teknologiat avaavat uusia mahdollisuuksia. ”Ei ole kyse siitä, onko tuote eläin- vai kasvipohjainen. Me Pauligilla näemme asian niin, että tarjolla on uusi vaihtoehto kuluttajille, ja haluamme varmistaa, että se myös tulee heidän saatavilleen”, selittää Pauligin pääomasijoitushautomo PINC:n johtaja Marika King.

MIRAI toimii Zürichissä Sveitsissä ja keskittyy ensisijaisesti wagyu-naudanlihaan. Keräämänsä rahoituksen avulla yritys nopeuttaa kasvatetun lihan tuotekehitystä ja kehittää prototyypistään kaupallisen tuotteen.

*lähteet: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818117301480 & https://link.springer.com/article/10.1007/s11367-015-0944-1 
** lähde: http://www.fao.org/3/i3437e/i3437e.pdf

Lähde: Paulig 

Author: Saara Teirikko