Opiskelijatarina: Ammattiopinnot vai ylioppilastutkinto? Jos et tiedä kumman valitsisit – valitse yhdistelmäopinnot

19-vuotias heinolalainen Susanna Salonen opiskelee yhdistelmätutkintoa Salpauksen Heinolan kampuksella ja Heinolan lukiossa. Peruskoulun päättövaiheessa Susannan mielessä ei vielä ollut kristallinkirkasta suunnitelmaa tulevaisuudesta, sen vuoksi Susanna päättikin jo yhteishaussa ilmaista kiinnostuksensa yhdistelmätutkintoon ja turvata näin myöhempiä jatko-opintomahdollisuuksiaan sekä pitää enemmän ovia auki eri vaihtoehtoihin. Susanna päätti rohkeasti kokeilla, riittävätkö omat resurssit kahden tutkinnon, liiketoiminnan perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittamiseen samanaikaisesti.

Susannan liiketoiminnan perustutkinto eli merkonomiopinnot Heinolan Salpauksessa on nyt käytännössä suoritettu ja syksyllä ovat vuorossa ylioppilaskirjoitukset Heinolan lukiossa. Susanna summaa opiskelurupeamansa molemmissa kouluissa edenneen sujuvasti. – Tietenkin opinnot edellyttävät itseltä oma-aloitteisuutta ja vastuunkantoa, mutta apua on saanut aina, kun on sitä osannut kysyä. Aikataulujen sovitteluun on saanut ymmärrystä. Kaikkiaan kokemus on ollut positiivinen eikä opiskelu ole tuntunut liian rankalta. Muillekin mielenkiinnon kohteille on jäänyt aikaa. Onkin tosi tärkeää, että opiskelujen vastapainoksi ottaa ajan myös levolle ja vapaa-ajalle, Susanna toteaa viisaasti.

Ammatillisiin opintoihin liittyy vahvasti työelämässä tapahtuva opiskelu. Susanna onkin opiskellut ja suorittanut näyttöjä sekä oppisopimuksella että koulutussopimuksella. Osuuskauppa Hämeenmaalla Heinolan ABC:llä ja Heinolan Heilassa on saanut näkökulmaa kaupan alaan ja päässyt käytännössä tekemään niitä juttuja, joita on opiskeltu teoriassa koulussa. – Työssäoppimiset ovat olleet iso juttu ammatillisissa opinnoissa, niistä olen tykännyt, Susanna toteaa.

Susanna on tätä juttua tehtäessä kesätöissä Heinolan Heilassa, jossa työtehtäviin kuuluvat monipuoliset myyjän työt. Työvuoroja on vaihtelevasti aamuun, välivuoroon ja iltaan ja niihin mahtuu niin asiakaspalvelua, kassatyöskentelyä kassan laskemisineen iltavuorossa kuin tuotteiden esillepanoakin. Vastuuta on Susannan mielestä saanut sopivasti ja myymälänhoidosta on oppinut tosi paljon. Heinolan Heilassa Susanna oli ensimmäistä kertaa yläasteella, TET-jaksolla. Susanna muistuttaakin, että TET:issä luodaan ensi kontaktit työnantajiin ja ne kannattaa tehdä hyvin.

TET-jakso meni Susannalla ilmeisen hyvin, sillä Heilan toimitusjohtaja tarjosi hänelle keikkatyötä opintojen oheen TET-jakson päätyttyä. Kun on ollut jalka jo oven välissä, on ollut myöhemminkin helppo kysyä opintoihin liittyvää harjoittelupaikkaa.

Susannalla alkaa ylioppilaskirjoitusrupeama syyskuun puolivälissä äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. – Totta kai ylioppilaskirjoitukset ovat iso ja vähän jännittäväkin juttu. Kaiken A ja O kuitenkin on, että itsellä on varma olo kirjoituksiin mennessä. Ylioppilaskirjoituksiin voi mennä rauhallisin mielin, kun tietää valmistautuneensa hyvin. Tärkeää on tehdä lukusuunnitelma, joka sopii itselle ja noudattaa sitä, Susanna toteaa.

– Tulee olemaan hieno hetki, kun saan koko paketin kasaan ja joulukuun alussa pääsen juhlimaan yhdistelmätutkintoa ja saan sekä merkonomin paperit että ylioppilastutkintotodistuksen. Toiveenani olisi työllistyä heti valmistuttua, Susanna toteaa. Susannan toteaa ehtivänsä miettiä jatko-opintoja sitten myöhemmin, jos ne tulevat itselle ajankohtaisiksi jossain vaiheessa. Yhdistelmätutkinnon jälkeen olisi kuitenkin mukava tehdä hetken aikaa oman alan töitä.

Terveisinä yhdistelmätutkintomahdollisuutta pohtiville Susanna vinkkaa, että kannattaa seurata Susannan esimerkkiä ja hakea rohkeasti mukaan. Itsensä likoon laittaminen kannattaa tässäkin. – Jos yhdistelmätutkinto kiinnostaa, kannattaa hakea rohkeasti, Susanna kannustaa.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

 

Author: Saara Kämppi