Maltti on valttia oluen panemisessa – Tredusta elintarvikealan ammattilaiseksi valmistunut Jukka Jokinen on ehdolla Vuoden oppisopimusopiskelijaksi

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään 4.–10.10.2021. Oppisopimuspalkittavat 2021 -kilpailussa palkitaan ansioituneita oppisopimusopiskelijoita, työnantajia, työpaikkaohjaaja ja mentori sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelija. Vääksyläinen Jukka Jokinen on Tredun ehdokas Vuoden 2021 oppisopimusopiskelija -kategoriassa. Jokinen suoritti elintarvikealan perustutkinnon elintarviketeknologian osaamisalan Tredussa oppisopimuksella 2,5 vuodessa ja valmistui elintarvikkeiden valmistajaksi kesäkuussa 2021.

Oppisopimus on ammatillisen koulutuksen muoto, jossa koulutuksen järjestäjä, työnantaja ja työntekijä sopivat suunnitelmallisesta oppimisesta pääosin työpaikalla. Työntekijä ja työnantaja solmivat työsuhteen, jonka ajalta työnantaja maksaa työntekijälle palkkaa. Käytännössä osaaminen hankitaan työpaikalla aidoissa työtehtävissä, ja osaamista täydennetään oppilaitoksen oppimisympäristöissä.

Jukka Jokinen solmi oppisopimuksen vääksyläisen käsityöläispanimo Kanavan Panimo Oy:n kanssa. Jokinen suunnitteli ja valmisti työnantajan myyntiin oman skottityylisen Maltti Peat Smoked Ale -pintahiivaoluen osana näyttötutkintoaan. Jokinen työllistyi valmistumisensa jälkeen vakituisesti käsityöläispanimoon, ja osallistuipa työnantaja Jokisen panemalla oluella Suomen Paras Olut -kilpailuunkin. “Oppisopimusopiskelu on toiminut minulle loistavasti. Olen opiskelijana sellainen, että voin lukea saman asian kirjasta vaikka kymmenen kertaa, ja se ei jää päähän. Mutta sitten kun sen tekee kerran tai kaks, niin sitten sen muistaa kyllä hyvin”, Jokinen summaa ajatuksiaan oppisopimusopiskelusta.

Juomien, kuten panimotuotteiden, valmistus on osa elintarvikealan perustutkinnon elintarviketeknologian osaamisalaa. Panimotuotteiden valmistuksen perustutkintotasoista koulutusta ei kuitenkaan juuri ole tarjolla Suomen oppilaitoksissa. Käytännössä panimoalan ammatillinen ydin- ja prosessiosaaminen opitaan parhaiten työssä, joten ala sopii hyvin oppisopimuksella opiskeltavaksi. “Oppisopimuksella on iso merkitys suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Suurin osa panimoalan työstä on sellaista, mitä ei voi koulussa oppia, vaan se tapahtuu siellä työpaikassa paikan päällä. Se tavallaan valmistaa työntekijän suoraan yrityksen täysveriseksi työntekijäksi”, Kanavan Panimo Oy:n perustaja Janski Karlstedt kertoo.

“Jukan tuotekehittämä olutkin sen osoittaa, että hän on saanut luottamusta työnantajalta. Täällä yrityksen seinien sisällä on se ydinosaaminen. Tredu tarjoaa siihen sitten muut tutkintokoulutukseen liittyvät asiat”, Tredun koulutustarkastaja Osmo Tahvanainen valottaa yhteistyötä.

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Oppisopimusviikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni kuulisi oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista sekä toisi esiin ammatillista osaamistaan.

Viikon yhteydessä Suomen Oppisopimusosaajat ry palkitsee kaksi ansioitunutta oppisopimusopiskelijaa, kaksi työnantajaa (kilpailussa on omat kategoriat alle 20 henkilöä ja yli 20 henkilöä työllistäville yrityksille), yhden työpaikkaohjaajan tai mentorin sekä yhden yrittäjäoppisopimusopiskelijan. Kilpailuun osallistuvien oppisopimusopiskelijoiden tulee olla valmistuneita tutkintoon vuoden 2021 aikana.

Koulutuksen järjestäjät voivat esittää kilpailuun yhden ehdokkaan kategoriaa kohden. Ehdokkaat ilmoitetaan videohakemuksilla. Esiraati valitsee videohakemusten joukosta kustakin kategoriasta 3–5 tuomaristolle esitettävää hakemusta, joista tuomaristo valitsee voittajat. Tuomaristo voi myös myöntää kunniamainintoja kaikissa kategorioissa.

Katso Tredun ehdokkaan Jukka Jokisen videohakemus Tredun YouTube-kanavalta. Videon on ohjannut, kuvannut, leikannut ja käsikirjoittanut Tredun media-alan opiskelija Katrin Havia.

Kiinnostaako sinua opiskelu oppisopimuksella? Lue lisää Tredun tarjoamista oppisopimusvaihtoehdoista ja ole yhteydessä Tredun oppisopimuspalveluihin.

Lähde: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu 

 

Author: Saara Kämppi