Maakotkien reviiririita tallentui talvilintukameraan – lumi pöllysi puunlatvassa, kun kotkat ottivat yhteen

Talvilintukameran tutuksi tullut maakotkapariskunta sai lauantaina kutsumatonta seuraa, kun tuntematon naaraskotka ilmestyi yllättäen ruokintapaikalle. Tunkeilijakotka lensi kotkapariskunnan suosiman männyn latvaan reviirin naaraskotkan viereen. Pian paikalle syöksyi reviirin koiraskotka, ja kotkat mittelöivät hetken männynlatvassa siipiään levitellen ja kiljuen. Lopulta koiras sai vieraan kotkan ajettua pois ruokintapaikan läheisyydestä. Ruokintapaikkaa ylläpitävä luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo arvelee vierailun syyksi nälän.

 

Talven kylminä kuukausina ruokapaikalle on eksynyt aiemminkin vieraita kotkia. Joskus ne ehtivät haukata maasta hiukopalaa, mutta usein vierailu loppuu lyhyeen. Kotkat pariutuvat eliniäksi. Ruokintapaikalla viihtyvä kotkapariskunta on käynyt samalla paikalla jo useita vuosia, ja Lamminsalo arvelee niiden iäksi jopa yli 25 vuotta. Vaikka maakotkapari vahtii reviiriään valppaasti ja yhteenottoja sattuu vuosittain, ei Lamminsalo ole koskaan ennen päässyt todistamaan kotkien tappelua puussa.

Aivan lopullisesti kotkapariskunta ei päässyt tunkeilijasta eroon, sillä ainakin vielä sunnuntaina niiden kuultiin kiljuvan vieraalle naaraskotkalle.

Lähde: WWF Suomi

 

Author: Riikka Pasanen