LUT-yliopiston CitiCAP-tutkimus on vuoden 2020 lahtelainen korkeakouluteko

LUT-yliopiston ansioitunut tutkimustyö CitiCAP-hankkeessa on saanut Lahden kaupungin Vuoden korkeakouluteko 2020 -tunnustuspalkinnon.

Korkeakouluteko-kilpailussa palkitaan vuosittain teko, joka on ansiokkaasti edistänyt Lahden kaupungin kehittymistä korkeakoulukaupunkina.  CitiCAP-hankkeessa on suunniteltu ja toteutettu asukkaiden henkilökohtainen päästökauppa – ensimmäisenä maailmassa. Päästökauppaa käydään mobiilisovelluksella, joka perustuu liikkumismuodon tunnistukseen. Lahtelaiset asukkaat ovat osallistuneet hankkeeseen mm. vastaamalla kyselyihin ja haastatteluihin, antamalla palautetta ja käyttämällä ja testaamalla CitiCAP-sovellusta sen kehityksen eri vaiheissa. Hanketta toteuttavat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Lahden seudun kehitys LADEC sekä viisi yritystä: Mattersoft, Moprim, Infotripla, Good Sign ja Future Dialog.

LUT-yliopiston tutkimustyö on tuonut hankkeen tueksi tietoa siitä, kuinka kaupunkiliikenteen kestävyysmuutosta voidaan tukea henkilökohtaisen päästökaupan keinoin. Oleellista on ollut selvittää, miten päästökauppa voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla ja käyttäjien näkökulmasta reiluin periaattein. Tutkimustyön avulla on kerätty arvokasta tietoa liikkumisesta Lahden alueella sekä siitä, millaiset yhteiskunnalliset tekijät, kuten COVID19, vaikuttavat kaupunkiliikkumiseen, päästöihin ja niiden muutoksiin.

CitiCAP-hankkeessa LUT-yliopiston tutkimuksen ydinryhmän muodostavat Ville Uusitalo, Tuuli von Wright, Elisa Uusitalo ja Atte Pitkänen, jotka työskentelevät kestävyysmuutoksen ja kestävyystieteen tutkimusryhmissä. Lisäksi hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa ovat olleet mukana useammat muut LUT-yliopiston toimijat, kuten Anna Kuokkanen ja Helena Kahiluoto.  Korkeakouluteko-kilpailun valintatyöryhmä arvosti erityisesti LUT-yliopiston tutkimustyön kytkeytymistä Lahden kaupungin strategiaan rohkeana ympäristökaupunkina ja vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen. Teossa korostuvat yliopiston ja tutkimuksen merkitys julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeissa sekä tulevaisuuden ratkaisujen synnyttämisessä.

Lahden kaupunki myöntää vuosittain 4000 euron suuruisen tunnustuksen yhdelle tai useammalle organisaatiolle tai yksittäiselle henkilölle tuloksellisesta ja pitkäjänteisestä työstä tai uudesta lupaavasta avauksesta korkeakoulutuksen alalla. Tänä vuonna 4000 euroa suunnataan LUT-yliopiston tutkimusryhmälle CitiCAP-hankkeessa.  Korkeakouluteko-kilpailu on osa Lahden kaupungin strategista “Lahti opiskelukaupunki” -kärkihanketta ja kilpailu on toteutettu vuosittain aina vuodesta 1995 alkaen.

Lähde: LUT-yliopisto

 

Author: Tuula Pohjola