Lähellä lähihoitajaksi -koulutusmalli toi hyviä kokemuksia omalla paikkakunnalla toteutetusta lähihoitajakoulutuksessa

Pienten kuntien elinvoimaa -hankkeessa edistettiin työllistymistä ja työvoiman saatavuutta tarjoamalla lähihoitajakoulutusta Hartolassa, Joutsassa, Pertunmaalla ja Sysmässä. Hankkeessa luotiin Lähellä lähihoitajaksi -koulutusmalli, joka tiivisti kuntien, oppilaitosten ja työpaikkojen yhteistyötä ja helpotti pienillä paikkakunnilla asuvien opiskelua ja työllistymistä.

– Hankkeessa lähdettiin kokeilemaan koulutuksen tarjoamista mahdollisimman lähellä opiskelijaa ja työpaikkoja. Tavoite oli, että valmistuneet jäisivät työskentelemään omiin tai lähikuntiin, joissa työtä on tarjolla ja tekijöitä tarvitaan, kertoo opetusalapäällikkö Irina Oksanen.

Kokeilu osoitti, että lähelle tuotu koulutus madalsi työttömän, ammatinvaihtajan tai muun opiskelijan osallistumista koulutukseen.

– Kokemukset olivat hyviä. Mallia voidaan hyödyntää myös jatkossa, kun pohditaan erilaisia keinoja saada pieniin kuntiin osaavaa työvoimaa, Oksanen jatkaa.

Lähihoitajakoulutuksen toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Koulutuskeskus Salpaus. Pienten kuntien elinvoimaa -hanke sai ESR-rahoitusta Hämeen ELY-keskukselta.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus

Author: Riikka Pasanen