Kotipihoilla juoksee tulevaisuudessa yhä vähemmän siilejä – näillä vinkeillä voit auttaa siilejä

Yksi kevään ilahduttavia merkkejä ovat talvipesistään pihapiireihin heränneet siilit. Siilien tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta havaintojen perusteella niiden määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosina merkittävästi. “Ilmastonmuutoksen arvellaan vaikuttaneen siilien määrän vähenemiseen erityisesti lämpenevien talvien takia”, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Talvihorros on siilien selviytymiselle kriittistä aikaa. Arvioiden mukaan jopa puolet siileistä ei selviä talviajan horroksestaan. Normaaleina talvina siili vaipuu horrokseen lokakuun tienoilla ja herää huhti–toukokuussa. Eläin kerää vararavintoa horrosta varten, sillä se menettää jopa puolet painostaan talven aikana. Erityisessä vaarassa ovat nuoret yksilöt, jotka eivät ehdi tai osaa kerätä tarpeeksi vararavintoa talveksi.

Ilmastonmuutos lämmittää Suomessa erityisesti talvia. Tulevaisuudessa Etelä-Suomessa talvet ovat yhä useammin lumettomia ja sateisia. Tämä vaikuttaa siilin talvihorrokseen. Jos lunta on paljon, kovakaan pakkanen ei haittaa talvehtivaa siiliä. Sen sijaan vesisade ja talvipesän kastuminen ovat niille haitallisia.

Jos ilmastonmuutoksen myötä lumi ei sada ollenkaan tai lumi sulaa pesän päältä, siilin talvihorros häiriintyy. Lumen sulaessa lämpö herättää siilin. Talvihorroksesta herääminen kuluttaa runsaasti siilin energiavarastoja ja se kuluttaa vararavintonsa loppuun. Kun syötävää ei talvella löydy, siili voi kuolla nälkään.

Katso WWF:n tiedotteesta kuinka voit auttaa siiliä(linkki)

Lähde: WWF Suomi 

Author: Saara Teirikko