Korona vei kesätyöt – oma yritys toi töitä

Kaksoistutkinto-opiskelija (liiketoiminnan perustutkinto + ylioppilas) Jere Louhelaisella on oma yritys. Korona vei monen kesätyöt, mutta Jerellä riittää puuhaa. Tammikuussa hän alkoi valmistella oman yrityksen perustamista. Huhtikuussa starttasi Prokiesi Oy. Yritys tekee liikkuvaa autopesua Helsinki-Turku-Tampere-akselilla. – Yritys oli muutenkin suunnitelmissa, mutta toiminnan aloitus varmistui koronatilanteen takia, kun muita kesätöitä ei ollut, Jere kertoo.

Jerellä on yritystoiminta ollut jo pitkään mielessä: – En haluaisi olla toisen palveluksessa. Olen aina ollut sellainen, joka yrittää.Jere on ala-asteikäisestä ollut mukana äitinsä yrityksessä ja 15-vuotiaasta lähtien osittain jopa kokopäiväisesti.

Jere lopetteli juuri toisen lukuvuotensa Business College Helsingissä. Nyt kesällä hän pesee autojen sisä- ja ulkopintoja asiakkaiden kotipihoilla ja työpaikoilla. Ennen toiminnan aloitusta hän markkinoi yritystään jakamalla Nurmijärven ja Vantaan alueella omakotitaloihin mainoksia. Myös somemainonta oli vahvasti mukana. Yksityishenkilöiden luona tehtävien autopesujen lisäksi Jere onnistui saamaan Vantaalla tuttujen autohuoltoliikkeeseen sopimuksen. Autoja pestään siellä määräaikaishuoltojen yhteydessä. Kun autohuoltoyritys ostaa nuorelta yrittäjältä pesupalvelun, yrityksen ei tarvitse kiinnittää hommaan omia resurssejaan.

Valmisteluvaihe vei aikaa. Onneksi perheen yrittäjätaustasta oli jo Jeren yrityksen valmisteluvaiheessa paljon arvokasta apua. Jeren äiti osasi ohjata poikansa oikeisiin paikkoihin. Liiketoiminnan opinnoista opinnoista on ollut hyötyä erityisesti yritykseen liittyvissä laskennallisissa asioissa. Yritystoiminnan aloituksessa Jeren yllätti eniten Suomen sääntöviidakko. Autopesussa käytetään erilaisia kemikaaleja, ja oli yllättävää, mitkä niihin liittyvät määräykset ovat ja kuinka paljon ympäristörajoituksia on.

Ennen kuin Jere sai yrityksensä pyörimään, tarvittiin vielä hankintoja: painepesuri, sisätilapesuri, pesuaineita. Nämä kustannettiin parin edellisen kesän kesätienesteistä jääneistä säästöistä. Jere pyörittää yritystään yksin, mutta marraskuuhun saakka yritys on äidin nimissä. Marraskuussa Jere täyttää 18 vuotta ja saa silloin yrityksen itselleen. Nuori mies on otettu hyvin vastaan yrityselämässä: – Nuoruus on vain positiivinen asia tässä. Minut on nähty poikkeuksena nykynuorisosta.

Jeren mielestä yritystoiminnassa parasta on se, että tekee itselleen hommia, kaikki plussa jää itselle. Mutta toisaalta myös paineita aiheuttaa se, että kaikki on itsestä kiinni. – Tavoitteenani on ostaa omistusasunto, mutta en minä pelkästään sen takia yritystä pyöritä. Toisin kuin monet muut ikätoverinsa, Jere ei tänä kesänä ehdi juuri lomailla. Juhannuksena hän relasi neljä päivää ja ehkä pari viikkoa loppukesästä. Tämä yritys ei kuitenkaan ole vain kesälomaprojekti. Jerellä on tavoitteena jatkaa yritystoimintaa myös tulevaisuudessa.

Tavoitteita riittää myös opintojen maailmassa: merkonomikaksoistutkinto-opinnot tulevat valmiiksi tammikuussa 2021 ja sen jälkeen tavoitteena on kauppakorkeakoulu.

Lähde: Business College

Author: Tuula Pohjola