Kokkiopiskelijoiden opinnot etenevät poikkeusajasta huolimatta

Kokiksi opiskelevien Riku Reinin ja Aino Vihavaisen opinnot ovat loppuvaiheessa. Heidän opintonsa etenevät, vaikka koronavirustilanteen aiheuttama poikkeustilanne on tuonut opiskeluarkeen muutoksia.

Toukokuussa he tekivät Salpauksen Kulinaaritalossa annosruokiin liittyvää näyttöä turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioiden. Lähiopetuksena on toteutettu välttämättömiä harjoituksia, näyttöjä ja ohjauksia erityisesti valmistumisvaiheessa oleville opiskelijoille.

Reini ja Vihavainen tekivät näyttöjä kaksi päivää: ensimmäisenä Reini teki alku- ja pääruuat ja Vihavainen valmisti pääruuan. Näytön toisena päivänä roolit ovat toisinpäin. Näytössä opiskelija tekee käytännön työtehtäviä ja osoittaa niiden avulla, miten hyvin hän on saavuttanut ammattitaidon ja osaamisen.

Annosruokien näyttöön kuului annosruokien valmistamisen lisäksi ennakkoon tehty suunnittelutehtävä. Siinä opiskelijat suunnittelivat annetuista raaka-aineista näytössä valmistetut alku-, pää- ja jälkiruuat sekä niiden reseptiikan. Näytössä molemmat valmistivat ruokaa myös naudan ulkofileestä. Reinillä oli kokonaisena paistettua fileetä ja punaviinikastiketta lisäkkeineen. Vihavainen valmisti häränleikettä ja pippurikastiketta lisäkkeineen.

Kulinaaritalon keittiössä näytöissä olivat läsnä opiskelijat ja arvioijina kaksi heidän opettajaansa, joten työympäristö oli tavallista rauhallisempi. Yleensä näyttötilanteissa keittiössä on paikalla joko oppilaitoksen muita opiskelijoita tai työpaikalla järjestetyssä muita alan ammattilaisia.

Opiskelijat ovat tehneet poikkeustilanteen aikana opintoja etänä. Reini teki yritystoimintaan liittyviä opintoja itsenäisesti.  – Etäopinnot sujuivat hyvin ja niitä oli yllättävän mukavia tehdä. Tein ne kaverin kanssa yhdessä. Olimme iltapäivisin puheyhteydessä ja teimme iltapäivisin tehtäviä, hän kertoo.

Vihavainen on tehnyt yhteisten tutkinnon osien verkkokursseja. – Ihan hyvin on sujunut etäopiskelu. Kotona voi tehdä omalla vauhdilla opintoja. Tässä on se hyvä puoli, että voi olla kotona ja katsoa samalla koiranpennun perään, hän tuo esiin. Hän kertoo tehneensä tehtäviä mahdollisimman nopeasti, jotta valmistuisi mahdollisimman pian, mutta sen verran kuin jaksaa kerrallaan.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus

Author: Tuula Pohjola