Kaupunkipyörämäinen ratkaisu Lahteen: tässä tulevat maailman ensimmäiset kaupunkisukset

Lahti valjastaa käyttöön kaupunkisukset, jotta kaupungissa voisi liikkua helposti ja vähäpäästöisesti kaikkina vuodenaikoina. Talviurheilusta tunnettu ympäristöpääkaupunki testaa uudenlaisia ratkaisuja ja kannustaa asukkaita kestävään liikkumiseen.

Kävely ja pyöräily on haastavaa, kun kelit ovat liukkaat ja lunta tupruttaa. Kaupunkipyörät viedään kaupungeissa talveksi suojaan, mutta lahtelaisten odotellessa omaa pyöräjärjestelmää esiin on tuotu sukset. Lahteen on hankittu kaupunkisuksia kaikenikäisille, ja sukset vihitään käyttöön Salpausselän kisaviikolla. Jotta lunta riittäisi tulevinakin vuosina talviurheilua varten, päästöjä ja ilmastonmuutosta on hillittävä.

Kaikki aikuisten sukset on hankittu käytettyinä, jotta suksien hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Lainauspisteitä on kokeilun käynnistyessä kolme: Lahden torilla, Ranta-Kartanolla sekä lähellä Salpausselän kisamonttua Urheilukeskuksessa. Muutamia ladunpätkiä vedetään keskustaan kaupunkisuksikokeilun aikana ja kokonaisuudessaan Lahdessa latua on yli 180 kilometriä.

Lahti on leikannut kasvihuonepäästöjään 70 % vuoden 1990 tasosta tekemällä monialaisia ratkaisuja, joista osa liittyy liikkumiseen. Kaupunkiliikennettä on kehitetty muun muassa rakentaen pyöräteitä, harjaten lumesta pyöräilyn pääreittejä, ottaen käyttöön sähköbusseja ja kannustaen paikallisia selvittämään omasta liikkumisesta aiheutuvia päästöjä mobiilisovelluksen avulla. Vastavalmistunut CitiCAP-pyörätie on tuonut lahtelaisille 2,5 kilometriä uutta ja laadukasta tietä. Pyörätiellä väylämerkinnät ja liikennemerkit näkyvät pimeässäkin. Ne heijastetaan valaisimilla tien pintaan, joten ne eivät jää esimerkiksi lumen alle. Kaupunkipyöräjärjestelmä on yksi vuoden 2021 kärkihankkeita.

Mukana toteuttamassa kaupunkisuksia ympäristöpääkaupunkiprojektin kanssa ovat Lahden kaupunki, Osuuskauppa Hämeenmaa, Niemi Palvelut, Upwood design Oy, tori-isäntä Timo Arasola, Viherpalvelut Hyvönen Oy, Inspis ja Salpausselän kisat.

Lähde: Lahden kaupunki 

Author: Saara Teirikko